Μπορείς να συλλάβεις ενώ είσαι ήδη έγκυος;

Τι είναι η επικύηση και πόσο συχνό φαινόμενο είναι;

Μπορείς να συλλάβεις ενώ είσαι ήδη έγκυος;

Επικύηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μία γυναίκα μένει έγκυος ενώ διανύει ήδη τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της. 

Bigstock

Αν και οι πιθανότητες είναι λίγες, μπορείς να μείνεις έγκυος ενώ είσαι ήδη έγκυος. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επικύηση και έχει σαν αποτέλεσμα δύο εγκυμοσύνες την ίδια χρονική περίοδο.

Τι είναι η επικύηση;

«Ως επικύηση ορίζουμε την γονιμοποίηση ενός ωαρίου και την εν συνεχεία ανάπτυξη εμβρύου, όταν υπάρχει ήδη ένα έμβρυο στη μήτρα. Δηλαδή έχουμε τη γονιμοποίηση ωαρίων, τα οποία ωρίμασαν σε διαφορετικούς κύκλους και την παραγωγή ωαρίων με διαφορετικές ηλικίες κύησης.» αναφέρει ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός.

Η επικύηση είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στους ανθρώπους και σύμφωνα με τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, τα δύο έμβρυα που μεγαλώνουν στη μήτρα έχουν μόλις λίγες εβδομάδες διαφορά.

Σημαντικό είναι να διευκρινίσουμε ότι στην επικύηση η εγκυμοσύνη δεν θεωρείται δίδυμη κατά την οποία τα δύο ωάρια ωρίμασαν στον ίδιο κύκλο.

Close-up Of Smiling Woman Holding Pregnancy Test

Γιατί είναι τόσο σπάνια η επικύηση;

Η επικύηση είναι τόσο σπάνια γιατί προϋπόθεση είναι να συμβαίνουν ταυτόχρονα τα εξής:

  • Να έχεις ωορρηξία ενώ είσαι έγκυος, κάτι που εξαιτίας των υψηλών επιπέδων της προγεστερόνης την περίοδο της εγκυμοσύνη δεν είναι πολύ πιθανό.
  • Ακόμα και εάν έχεις ωορρηξία, το ωάριο που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες θα πρέπει να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, ενώ ταυτόχρονα η παχιά βλέννα που δημιουργείται στον τράχηλο της μήτρας στην εγκυμοσύνη εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος.
  • Το γονιμοποιημένο ωάριο θα πρέπει να εμφυτευτεί στη μήτρα κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο λόγω των ορμονικών αλλαγών που έχουν προκληθεί από την ήδη εν εξελίξει κύηση.

Εάν είστε έγκυος και στον υπέροχο δείτε δύο αναπτυσσόμενα έμβρυα το πιθανότερο είναι να είναι δίδυμα. Τυχόν αποκλίσεις στο μέγεθός τους, οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα σε διαφορές ως προς την ανάπτυξή τους ή σε ανεπάρκεια του πλακούντα και όχι στο ότι μπορεί η σύλληψη να έγινε δύο διαφορετικές ημέρες.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved