Γονιμότητα: Υπάρχει ιδανική ώρα της ημέρας για τη σύλληψη;

Tι απαντούν οι ειδικοί.

Γονιμότητα: Υπάρχει ιδανική ώρα της ημέρας για τη σύλληψη;

Zευγάρι αγκαλιασμένο στο κρεβάτι.

Bigstock

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη διατροφή, το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία, τον τρόπο ζωής.

Ακόμα και εάν δεν φαίνεται τίποτα να αποτελεί εμπόδιο για τη σύλληψη, το εάν τελικά θα καταφέρετε να συλλάβετε εξαρτάται από τις γόνιμες μέρες και όχι μόνο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ποιες είναι οι πιθανότητες σύλληψης;

Γενικά μιλώντας, οι πιθανότητες σύλληψης είναι περισσότερες από την ηλικία των 20 μέχρι τα 30. Για μία υγιή γυναίκα 30 ετών, οι πιθανότητες κάθε μήνα ανέρχονται στο 20%. Στην ηλικία των 40 το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 5%.

Το συμπέρασμα; Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, οι πιθανότητες σύλληψης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Pensive Woman Looking Away Lying On A Bed In A Hotel Room

Γυναίκα ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι.

Εντοπίζοντας τις γόνιμες μέρες σας

Περίπου στα μέσα του εμμηνορροϊκού κύκλου, μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο εν δυνάμει μπορεί να γονιμοποιηθεί.

«Η παρακολούθηση της ωορρηξίας σας είναι το κλειδί» αναφέρει ο γυναικολόγος dr Andrea Chisholm. «Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο διάρκειας 28 ημέρων συνεπώς η ωορρηξία είναι περίπου στην 14η ημέρα, η οποία υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της έμμηνου ρύσης».

Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος, μπορεί να έχετε ωορρηξία νωρίτερα ή πιο μετά ανάλογα με τη διάρκειά του.

Πέρα από τον υπολογισμό μπορείτε να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας κάνοντας τεστ γονιμότητας. Τα τεστ γονιμότητας γίνονται εντοπίζοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα τα οποία είναι αυξημένα λίγο πριν την ωορρηξία.

Η σύλληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και πέντε μέρες πριν την ωορρηξία, την ημέρα της ωορρηξίας και την επομένη.

gonimotita-kai-stomatiki-ygieini.jpg

Γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Bigstock

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για την ωορρηξία;

Σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, τα δείγματα σπέρματος με την καλύτερη ποιότητα συλλέχθηκαν το πρωί πριν από τις 7.30. Αποτελεί αυτό ένδειξη ότι οι πρώτες πρωινές ώρες είναι καλύτερες για τη σύλληψη;

Όχι απαραίτητα, απαντούν οι ειδικοί. «Δεν υπάρχουν σίγουρα δεδομένα που να δείχνουν ότι οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας» αναφέρει ο γυναικολόγος dr Morgan.

Το ίδιο ισχύει και τις στάσεις της ερωτικής επαφής. Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται εάν κάποιες στάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έρευνες που έχουν γίνει δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα που να ενισχύει μία τέτοια άποψη.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved