Γιατί μπορεί να χάνεις βάρος στην εγκυμοσύνη;

Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό - και συχνά πολύ απλές λύσεις.

Γιατί μπορεί να χάνεις βάρος στην εγκυμοσύνη;

Απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να γνωρίζετε και πότε να ανησυχήσετε

Bigstock

Οι μέλλουσες μαμάδες και οι γιατροί τους μιλούν πολύ για την αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Εξάλλου, οι γυναίκες γενικά λένε ότι βάζουν συνολικά 25 έως 35 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με τον ΔΜΣ τους. Τι γίνεται όμως αν μια γυναίκα χάνει βάρος κατά την εγκυμοσύνη της; Μπορεί να συμβεί. Ανάλογα με το πότε συμβαίνει, η απώλεια βάρους της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι είτε απολύτως φυσιολογική είτε ανησυχητική. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις πιθανές αιτίες απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πώς εσείς και το μωρό μπορείτε να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και πότε να καλέσετε το γιατρό σας για βοήθεια.

Μπορείτε να χάσετε βάρος ενώ είστε έγκυος;

Σε γενικές γραμμές, καμία μέλλουσα μαμά δεν πρέπει να προσπαθεί σκόπιμα να χάσει βάρος μόλις καταλάβει ότι είναι έγκυος, ακόμα κι αν είναι υπέρβαρη. Έρευνα δείχνει ότι η σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για το μωρό και ο περιορισμός των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για εσάς όσο και το αναπτυσσόμενο παιδί σας, λέει ο Pooja Shah, MD, ιατροδικαστής και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής του Banner Medical Group.

Εάν είστε παχύσαρκες, ο γιατρός σας θα σας προσφέρει συμβουλές για το πώς να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές. «Για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βασίζουμε τις συστάσεις μας στον ΔΜΣ που είχε η μέλλουσα μαμά πριν την εγκυμοσύνη», αναφέρει η Kimberly Henderson, DO, μαιευτήρας στο Health Quest Medical Practice. «Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες - με ΔΜΣ άνω του 40- μπορεί να μην πάρουν βάρος στην εγκυμοσύνη τους».

Ωστόσο, είναι πιθανό να χάσετε βάρος ενώ είστε έγκυος, ακόμα κι αν δεν το κάνετε σκόπιμα. Για ποιο λόγο;

undefined

Απώλεια βάρους στο πρώτο τρίμηνο

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν μόνο μεταξύ 1 και 5 κιλών τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε αν νιώθετε ότι χάνετε βάρος στο πρώτο τρίμηνο δεν πρέπει να ανησυχήσετε. «Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο να χάσουν λίγο βάρος λόγω ναυτίας και εμέτου που τις εμποδίζει να τρώνε με φυσιολογικό τρόπο», λέει η Henderson. Η απώλεια της όρεξης λόγω της πρωινής ναυτίας είναι επίσης μια κοινή αιτία απώλειας βάρους στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με την Henderson, μια γυναίκα θα πρέπει να ανησυχήσει εάν η απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη αγγίζει το 5 και 10% του συνολικού σωματικού βάρους της.

Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε επίσης να συμβεί εξαιτίας καθημερινής άσκησης και υγιεινής διατροφής. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστείτε μερικές επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξετε θρεπτικά το μωρό σας που μεγαλώνει γρήγορα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους της εγκυμοσύνης , μπορεί να είναι σημάδι υπέρέμεσης κύησης. Πρόκειται για μια επιπλοκή όπου η έγκυος κάνει εμετό περισσότερες από πέντε φορές την ημέρα, έχει έντονους πόνους στο στομάχι και/ή σημάδια αφυδάτωσης.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή κάνετε εμετό πολλές φορές μέσα στη μέρα, καλέστε το γιατρό ή τη μαία σας.

Απώλεια βάρους στο τέλος της εγκυμοσύνης

Τα μωρά που μεγαλώνουν παίρνουν το μεγαλύτερο βάρος κατά το τελευταίο τρίμηνο, οπότε πιθανότατα εκείνη την περίοδο να πάρετε και εσείς περισσότερο βάρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια βάρους στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτό το τελευταίο στάδιο μπορεί να σχετίζεται με κακή ανάπτυξη του μωρού, χαμηλό αμνιακό υγρό, υπέρταση ή προεκλαμψία. Εάν χάνετε βάρος και βρίσκεστε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Μπορεί να μην είναι τίποτε ανησυχητικό, όμως εσείς για να είστε ασφαλείς, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

egkimosini-smoothies.jpg

Τι να κάνετε εάν χάνετε βάρος ενώ είστε έγκυος

Όπως και να έχει εσείς θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος θα σας συμβουλέψει τι να κάνετε και ίσως σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις.

Πέρα από αυτό, όπως αναφέρουν και οι περισσότεροι ειδικοί, το να τρώτε προσεκτικά είναι το κλειδί για να αποφύγετε την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  • Να τρώτε μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν
  • Φάτε ένα κράκες αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί
  • Μην ξεχνάτε να λάβετε τις προγεννετικές σας βιταμίνες
  • Προσθέστε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα (δεν χρειάζεται να διπλασιάσετε ό,τι τρώτε!). Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι με υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων
  • Μείνετε ενυδατωμένες

πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved