Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι μπορείτε να φάτε στο πασχαλινό τραπέζι

Επιτρέπονται όλα ή μήπως όχι; 

Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι μπορείτε να φάτε στο πασχαλινό τραπέζι

Έγκυος και διατροφή στο πασχαλινό τραπέζι

Bigstock

Το πασχαλινό τραπέζι είναι πειρασμός για όλους, πόσο μάλλον για μια γυναίκα που είναι σε ενδιαφέρουσα. Το Κυριακάτικο τραπέζι, μετά την Ανάσταση του Χριστού είναι μια «ιεροτελεστία» για όλους. Ένα έθιμο που κάθε Έλληνας γιορτάζει όπου και αν βρίσκεται.

Τι γίνεται όμως να μια γυναίκα είναι έγκυος; Ποιες από τις τροφές που υπάρχουν στο τραπέζι, μπορεί να καταναλώσει και ποιες όχι;

Αυγά, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, αρνί ή κατσικάκι επιτρέπονται ή όχι;

Ψητό κατσίκι στο πιάτο

Bigstock

Αρνί ή κατσίκι

Επιτρέπεται! Ναι, ναι μπορεί μια έγκυος να καταναλώσει μια κανονική μερίδα αρνί ή κατσίκι αρκεί να είναι καλά ψημένο. Επίσης καλό είναι να προτιμηθούν τα κομμάτια που δεν έχουν πολύ λίπος. Ιδανικά ένα κομμάτι από το ζουμερό μπουτάκι ή το χεράκι είναι ο,τι πρέπει αν δεν θέλετε να υποφέρετε από καούρες.

Μαγειρίτσα

Τη μαγειρίτσα συνηθίζουμε να την καταναλώνουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όμως είθισται κάποιοι να τρώνε μαγειρίτσα και στο τραπέζι της Κυριακής. Όπως και να έχει όμως, καλύτερα να την αποφύγετε, μιας και περιέχει εντόσθια, συκώτι, ίσως και σπλήνα του κρέατος. Αν παρόλα αυτά θέλετε να φάτε μαγειρίτσα, δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εκδοχή της με τόνο ή κοτόπουλο.

Κοκορέτσι

Όπως και με τη μαγειρίτσα έτσι και με το κοκορέτσι, καλό θα έιναι να το αποφύγετε. Τα εντόσθια και τα το συκώτι περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α. Βιταμίνης που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να καταναλώνετε με μέτρο. Εναλλακτική πρόταση εδώ δεν υπάρχει. Απλά αποφύγετέ τη.

pasxalina-auga-stin-egkimosini.jpg

Έγκυος κρατά ένα λουτρίνο λαγό στην αγκαλιά της και ένα αυγό που βάφει

Bigstock

Πασχαλινά αυγά

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πασχαλινά αυγά και την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαλάτες

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου και για αυτό τον λόγο οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας στις οποίες φυσικά συγκαταλέγονται και τα λαχανικά.

Όπου λαχανικά βάλτε τις νόστιμες και δροσερές σαλάτες που έχουν ως βασικό συστατικό τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ και βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα για την υγεία της μέλλουσας μαμάς. Συνδυάζοντάς τις με όσπρια, κρέας (λίγο ψητό αρνί ή κατσίκι χωρίς λίπος) μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και να μείνετε χορτάτες.

Φροντίστε να είναι καλά πλυμένες και καταναλώστε τις άφοβα στο γιορτινό τραπέζι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved