Μπορεί η κατανάλωση fast-food να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις;

Ο μειωμένος χρόνος των γονέων προκειμένου να ετοιμάζουν σπιτικά γεύματα καθημερινά αλλά και η έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις έχουν αυξήσει την κατανάλωση fast-food τα τελευταία χρόνια.

Ευσταθία Παπαδά
Μπορεί η κατανάλωση fast-food να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις;

Ωστόσο, η κατανάλωση fast-food πέρα από τις βλαβερές της συνέπειες στη σωματική υγεία των παιδιών φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει και τις σχολικές επιδόσεις.

Επιστημονική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιχείρησε να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης fast-food και την απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Αφού καταγράφηκαν οι διατροφικές συνήθειες περίπου 8500 χιλιάδες παιδιών σχολικής ηλικίας στο παρόν αλλά και 3 έτη νωρίτερα η κατανάλωση fast-food μελετήθηκε σε σχέση με την απόδοση στο σχολείο. Φάνηκε λοιπόν ότι οι μαθητές που στο παρελθόν κατανάλωναν fast-food σε καθημερινή βάση είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε μαθήματα όπως η γλώσσα και τα μαθηματικά 3 χρόνια μετά. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν περιστασιακά και των παιδιών που δεν κατανάλωναν καθόλου fast-food.

Φαίνεται λοιπόν πως η συχνή κατανάλωση fast-food σχετίζεται με τις σχολικές επιδόσεις, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι επηρεάζει αρνητικά τη γνωσιακή λειτουργία και τις ικανότητες μάθησης.

Από τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης προκύπτει ότι χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωση fast-food, καθώς ο πλήρης αποκλεισμός τους μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα στην ψυχολογία των παιδιών αποζητώντας το fast-food ακόμη περισσότερο. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν.

hamburger

Αναγνωρίστε το fast-food. Με τον όρο fast-food δεν εννοούμε μόνο γρήγορο κι έτοιμο φαγητό από μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων, αλλά ακόμα κι έτοιμα συσκευασμένα snacks που βρίσκουμε στο supermarket, milkshakes, έτοιμες σφολιάτες και άλλα.
Τοποθετήστε τα υγιεινά τρόφιμα σε ορατό σημείο για τα παιδιά. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα μπορείτε να τοποθετήσετε μια πιατέλα με πλυμένα φρούτα στο τραπέζι της κουζίνας.
Κάνετε συνήθεια την υγιεινή διατροφή. Ακόμη και αν τα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν ποικιλία φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτά χωρίς πίεση κι εντάσεις θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Προετοιμάστε μερικά γεύματα από το Σαββατοκύριακο. Αφιερώστε 2-3 ώρες την Κυριακή για να μαγειρέψετε φαγητό που μπορεί να αποθηκευτεί για κάποιες μέρες στο ψυγείο προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ότι έτσι εξοικονομείτε και χρήματα που θα ξοδεύατε σε fast-food.
Επιτρέπετε την κατανάλωση κάποιου είδους fast-food όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο αν είναι δυνατόν. Συζητήστε και συμφωνήστε με τα παιδιά προκειμένου να αποφεύγετε τις εντάσεις.
Φτιάξτε εσείς «fast-food». Η σπιτική πίτσα, το σπιτικό burger και το σουβλάκι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας χαρούμενα, όμως θα είστε περισσότεροι ήσυχοι, καθώς εσείς θα επιλέξετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Βιβλιογραφία
Purtell KM, Gershoff ET. Fast Food Consumption and Academic Growth in Late Childhood. Clinical Pediatrics. 2014; 53 (14): 1-7.

Διαβάστε επίσης

Υιοθετήστε για τα παιδιά σας το σπιτικό fast food!

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε junk food!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved