Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων»

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων»

Κάθε χρόνο πλήθος δράσεων οργανώνονται σε όλο τον κόσμο προκειμένου να υπενθυμίζουν τη σημασία του δικαιώματος στη διατροφή για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως. Το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι “Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη”.

Παρόλο που η παραγωγή τροφίμων ανά τον κόσμο επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ. Στόχος είναι λοιπόν να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος και το φαινόμενο της επισιτιστικής κρίσης να έχει τελειώσει μέχρι το 2030.

Το φαινόμενο της πείνας εντείνεται μέσω της μετανάστευσης, διεθνούς ή εσωτερικής, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μία καλύτερη τύχη και ποιότητα ζωής μετακινούμενοι μεταξύ διαφορετικών χωρών ή μέσα στην ίδια χώρα προς τα αστικά κέντρα. Οι λόγοι πίσω από τη μετανάστευση είναι πολλοί, όπως η πείνα και η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι.

Η πρόκληση για την περιοχή που δέχεται τους μετανάστες είναι μεγάλη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές έχουν λιγότερα χρήματα, λιγότερες ευκαιρίες για εργασία και χαμηλότερη πρόσβαση σε φαγητό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις. Επιπρόσθετα, η μετακίνηση από τις γεωργικές περιοχές προς τις αστικές περιοχές περιορίζει την αγροτική παραγωγή καθώς τα εργατικά χέρια μειώνονται. Από την άλλη πλευρά όμως οι μετανάστες μπορούν να φέρουν νέες γνώσεις, ικανότητες και κουλτούρα συμβάλοντας έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής που τους δέχεται.

Μέσω της εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με τους οποίους συμφώνησαν ήδη 193 χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το φαινόμενο της πείνας πρέπει να εξαληφθεί.

Οι στόχοι είναι οι εξής:

1. Τέλος στη φτώχεια
2. Μηδενική πείνα
3. Καλή υγεία και ευεξία
4. Ποιοτική εκπαίδευση
5. Ισότητα των φυλών
6. Καθαρό νερό και τήρηση της υγιεινής
7. Φθηνή και καθαρή ενέργεια
8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
10. Μείωση των ανισοτήτων
11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
13. Δράσεις για κλίμα
14. Υποθαλάσσια ζωή
15. Χερσαία ζωή
16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
17. Συνεργασία για την επίτευξη των στόχων

Μπορούμε να τα καταφέρουμε άραγε συμβάλλοντας ο καθένας μας με το δικό του τρόπο;

Πηγή: http://www.fao.org/3/a-i7323e.pdf

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Συμβουλές για μεγάλους και μικρούς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved