Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Συμβουλές για μεγάλους και μικρούς!

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Συμβουλές για μεγάλους και μικρούς!

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, με αποτέλεσμα την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:

Να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό
Να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους
Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο
Να προωθήσει τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και
Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από τα σοβαρότερα νοσήματα στα οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο νοσολογικό φορτίο, συνδέονται άμεσα με παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη διατροφή.
Ας δούμε μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής υγιενό και εφικτό.
Η ποικιλία, η απλότητα και οι πρώτες ύλες είναι οι θεμέλιοι λίθοι μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής.

- Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά που προσθέτουν γεύση και εμφάνιση στο πιάτο σας, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ασπίδα» απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ινδία, χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπαχαρικών, παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, καθώς και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο! Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το λάδι, προστατεύουν τον οργανισμό από τις νόσους της καρδιάς, μέσα από τον έλεγχο της κακής και την ταυτόχρονη αύξηση της καλής χοληστερόλης.
- Βάλτε τη σόγια στο πιάτο σας! Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ενώ προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου καθώς και την οστεοπόρωση. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες έρευνες συσχετίζουν την πρόσληψη σόγιας με την προστασία της καρδιάς.
- Το γιαούρτι προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στη καλύτερη υγεία των οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ φαίνεται να έχει σχέση με τη διατήρηση ή/και την απώλεια βάρους. καταναλώστε άφοβα!
- Ξεδιψάστε με πράσινο τσάι!Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.
- Μην ξεχνάτε τα όσπρια! Οι φακές είναι μία πλήρης τροφή. Αποτελούν άριστη και φθηνή πηγή πρωτεΐνης και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, σιδήρου και φυλλικού οξέος. Περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ιδιαίτερα ευεργετικά, ιδίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος είναι και τα ρεβίθια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.
- Γονείς, πιείτε κι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί! Η ευεργετική δράση του κρασιού έχει να κάνει με τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει (με κυριότερο τη ρεσβερατρόλη). Η κύρια ευεργετική δράση του κρασιού, είναι η αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και η απομάκρυνση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη, το κόκκινο κρασί αυξάνει τη διασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο στη μείωση διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στον σχηματισμό θρόμβων και φράσσουν τα αγγεία.

Ειδικότερα δε όσον αφορά τα βλαστάρια σας:
Να προσπαθείτε να τους δίνετε να τρώνε με μέτρο αλλά από όλες τις ομάδες τροφίμων
Να επιμένετε στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Να αποφεύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι και ζάχαρη.
Να προσπαθείτε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και να θυμάστε ότι
Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιεινό να πίνουν τα παιδιά, από το νεράκι!

Για ποικιλία και ισορροπία

- Συνοδεύουμε τα κυρίως πιάτα μας με φρεσκοκομμένη σαλάτα
- Προτιμάμε άπαχα κρέατα και φροντίζουμε να αφαιρούμε το ορατό λίπος
- Αποφεύγουμε το junk food και τα κορεσμένα λιπαρά
- Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα
- Τρώμε ήρεμα και αργά μασώντας πολύ καλά την τροφή μας και φυσικά
- Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved