Ιλαρά: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Οποιοσδήποτε εισπνεύσει τα σταγονίδια της ιλαράς και δεν είναι άνοσος μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.

Ιλαρά: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Αίτια Ιλαράς

Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιό που εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή μοιράζεται το πιρούνι και το ποτήρι που τρώει και πίνει με άλλα άτομα. Ο ιός μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν εξανθήματα μέχρι και 4 ημέρες αφότου εμφανιστούν και είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στις πρώτες μέρες που κάποιο άτομο αρρωστήσει από αυτόν.

Σημάδια και συμπτώματα ιλαράς

Τις πρώτες 8-12 μέρες που θα ακολουθήσουν την προσβολή του από τον ιό, το παιδί σας δεν θα εκδηλώσει συμπτώματα. Αυτή είναι η λεγόμενη περίοδος επώασης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος: βήχας, καταρροή, κόκκινα μάτια. Ο βήχας μπορεί να είναι και έντονος κατά περιόδους, συνήθως διαρκεί 7 περίπου μέρες και το παιδί μάλλον θα νιώθει δυσάρεστα.

Τις πρώτες τρεις μέρες της αρρώστιας τα συμπτώματα του κρυολογήματος θα επιδεινωθούν και θα παρουσιαστεί υψηλός πυρετός (39.4-40.5 βαθμοί Κελσίου), που θα διαρκέσει 2-3 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Το εξάνθημα θα εμφανιστεί 2-4 μέρες μετά την έναρξη της αρρώστιας και θα υποχωρήσει 5-8 μέρες μετά. Συνήθως το εξάνθημα εμφανίζεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τέλος στα άκρα.

ilara

Θεραπεία ιλαράς

Ειδική θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει, θα πρέπει όμως ο παιδίατρος να εξετάσει το παιδί για να βεβαιωθεί ότι όντως πάσχει από αυτή την αρρώστια. Το παιδί σας θα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια για μια περίοδο αρκετών ημερών πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, μέχρι τη στιγμή που αυτό θα αρχίσει να υποχωρεί και θα πέσει ο πυρετός. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, μακριά από άτομα που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά

Πρόληψη ιλαράς

Όλα σχεδόν τα παιδιά που εμβολιάζονται μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους με το εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) αποκτούν ανοσία στην ιλαρά δια βίου.

Να θυμάστε αν το παιδί σας δεν εμβολιάστηκε ποτέ κατά της ιλαράς, αλλά ακόμη και αν πέρασε την αρρώστια στο παρελθόν, μπορεί και πάλι να προσβληθεί, αν εκτεθεί στον ιό που την προκαλεί.

Το εμβόλιο της ιλαράς προστατεύει πλήρως ενάντια στην ασθένεια. Το εμβόλιο αυτό είναι μέρος του εμβολίου MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά) και MMRV (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά).

Διαβάστε επίσης:
Οστρακιά: Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς
Ανεμοβλογιά: Συμπτώματα, θεραπεία, κίνδυνοι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved