Ανεμοβλογιά: Συμπτώματα, θεραπεία, κίνδυνοι. Συμβουλεύει η παιδίατρος του Mothersblog

Η ανεμοβλογιά αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα της παιδικής ηλικίας.Η ανεμοβλογιά προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα.

Ανεμοβλογιά: Συμπτώματα, θεραπεία, κίνδυνοι. Συμβουλεύει η παιδίατρος του Mothersblog

Ο ιός της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα (VZV) ανήκει στους ερπητοϊούς και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσα της αναπνευστικής οδού, αλλά και άμεση επαφή ή αερογενή μεταφορά του ιού από τις δερματικές βλάβες. Ο ίδιος ιός μετά από μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο χρόνων προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα στους ενήλικες. Η ανεμοβλογιά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το εσωτερικό (βλεννογόνο) του στόματος και του λαιμού. Ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 7 έως 21 ημερών. Ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του πληθυσμού νοσεί από ανεμοβλογιά κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Προκαλεί ήπια κλινική συμπτωματολογία, που περιλαμβάνει πυρετό, κακουχία και φυσαλιδώδες κνησμώδες εξάνθημα (250 – 500 βλάβες) και συνήθως διαρκεί 3-5 ημέρες. Το κύριο και συχνά το πρώτο σύμπτωμα της ανεμευλογιάς είναι ένα εξάνθημα. Το εξάνθημα είναι γενικευμένο στον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και τα άκρα. Οι βλάβες αρχικά έχουν τη μορφή κηλίδας, κατόπιν βλατίδας (2-3 mm), στη συνέχεια φυσαλίδας με διαυγές υγρό, στη συνέχεια φλυκταινοποιούνται και τέλος εφελκιδοποιούνται.

Τα σπυράκια αυτά προκαλούν έντονη φαγούρα. Εκείνα που βρίσκονται γύρω από το στόμα, τα μάτια ή στον κόλπο, μπορεί να είναι πολύ επώδυνα. Το παιδί μπορεί να έχει ελαφρύ πυρετό, αλλά συχνά δεν φαίνεται πολύ άρρωστο. Ωστόσο, οι ενήλικες που έχουν ανεμευλογιά, έχουν συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης για 2 έως 3 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος. Τα παιδιά αναρρώνουν γρήγορα, σε 7-10 ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η ανεμευλογιά είναι μία αρκετά συνήθης και πολύ μεταδοτική παιδική ασθένεια. Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής το εξάνθημα μπορεί να μολυνθεί και να παράγει πύον. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία αντιβιοτική αλοιφή ή φάρμακο αν το εξάνθημα μολυνθεί. Σπάνια εμφανίζεται ωτίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή πνευμονία. Έφηβοι και ενήλικοι εμφανίζουν βαρύτερη κλινική εικόνα και μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών (πνευμονία και εγκεφαλίτιδα).

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική: Τήρηση υγιεινής, συχνά λουτρά και κοπή των νυχιών για την αποφυγή επιμολύνσεων, χορήγηση αντιπυρετικών και αντιισταμινικών φαρμάκων για τον κνησμό. Τοπική ή συστηματική χορήγηση αντιμικροβιακών για την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιμολύνσεων. Αντιική θεραπεία χορηγείται σε υγιείς εφήβους και ενηλίκους για 5 ημέρες, με στόχο την ηπιότερη κλινική εικόνα και την αποφυγή επιπλοκών. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες που έχει ή μπορεί να έχει ανεμοβλογιά, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία πιθανώς θανατηφόρο πάθηση.

Πως μπορώ να προστατευτώ από την ανεμοβλογιά;

Ο εμβολιασμός με 2 δόσεις του εμβολίου μπορεί να προστατεύσει από την νόσηση.

Ποια άτομα πρέπει να εμβολιάζονται;

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συνιστά δυο δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς .Παιδιά ηλικίας 12-15 μηνών θα πρέπει να εμβολιάζονται με την 1η δόση του εμβολίου και σε ηλικία 4-6 ετών με την 2η δόση. Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς συνιστάται και σε επίνοσα άτομα >13 ετών. Δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να χορηγούνται και στους επαγγελματίες υγείας.

Πότε μπορεί το παιδί μου να ξαναπάει σχολείο;

Το παιδί είναι μολυσματικό για περίπου 7 μέρες από τα πρώτα σπυράκια ή μέχρι να φύγει το υγρό από όλα τα σπυράκια και να μείνει κρούστα.

Μπορεί να ξανασυμβεί;

Πολύ σπάνια. Το παιδί παράγει αντισώματα που συνήθως διαρκούν εφ'όρου ζωής.
Προσοχή! Το παιδί δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με έγκυο που δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά!

Μπορείς να πάθεις ανεμοβλογιά αν είσαι εμβολιασμένος;

Ναι. Περίπου 15-20% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με μια δόση εμβολίου ανεμοβλογιάς μπορούν να κολλήσουν ανεμοβλογιά αν εκτεθούν, αλλά η νόσος τους είναι συνήθως ήπια. Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν πολύ μικρότερη έκθυση εξανθήματος. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συνιστά δυο δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς στα παιδιά. Σύμφωνα με μια μελέτη παιδιά που εμβολιάστηκαν με δυο δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ανεμοβλογιά σε σχέση με άτομα που εμβολιάσθηκαν με μια δόση.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved