Παιδική χοληστερίνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα.

Παιδική χοληστερίνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Το συκώτι παράγει χοληστερόλη . Βρίσκεται, επίσης, σε τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, το βούτυρο, το τυρί και το γάλα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, όπως το πλιγούρι βρώμης, δεν την περιέχουν καθόλου.

Η χοληστερόλη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος για να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος, για να μην αφυδατώνεται το δέρμα και άλλα ζωτικά όργανα να κάνουν όπως πρέπει την «δουλειά» τους . Όμως, η κατανάλωση τροφών με υπερβολικό λίπος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία .

Η χοληστερόλη «επιπλέει» στο αίμα και μπορεί να εισέλθει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων κάνοντάς τα πιο άκαμπτα, στενότερα και πιθανώς να προκαλέσει τον φραγμό τους. Εάν αυτή η απόφραξη επιδεινωθεί, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε ενήλικες.

Επιπλέον, μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στην παιδική ηλικία . Μπορεί κανείς να μάθει ποιο είναι το επίπεδο χοληστερόλης με απλές εξετάσεις αίματος.

Οι δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης

Η χοληστερόλη με την βοήθεια πρωτεϊνών ταξιδεύει στο αίμα και μαζί ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης είναι:

1. Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) ή «κακή χοληστερόλη».

από το ήπαρ στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να κολλήσει στα αιμοφόρα αγγεία.

2. Η χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) ή «καλή χοληστερόλη»

Μεταφέρεται στο αίμα πίσω στο ήπαρ, όπου και διασπάται.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την υψηλή χοληστερόλη στο παιδί μου

  • Προσπαθείτε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα που έχουν πολλά λιπαρά ή ζάχαρη , όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα, λιχουδιές και τηγανητά.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να ξεκινήσει μια εξωσχολική δραστηριότητα ή άθλημα . Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα.

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved