Πέμπτη νόσος ή σύνδρομο κόκκινων παρειών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κοκκινίζουν ασυνήθιστα τα μάγουλα του παιδιού σας; Μήπως έχει το σύνδρομο κόκκινων παρειών;

Πέμπτη νόσος ή σύνδρομο κόκκινων παρειών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Το σύνδρομο κόκκινων παρειών είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη γνωστή και ως Πέμπτη Νόσος. Το πιο κοινό σύμπτωμά του, του δίνει το όνομά του: ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα και στα δύο μάγουλα.

Το σύνδρομο κόκκινων παρειών (λοιμώδες ερύθημα) προκαλείται από τον ιό πάρβο Β19 και υπολογίζεται ότι το 50-80% όλων των ενηλίκων το έχουν παρουσιάσει κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία. Είναι γνωστό κυρίως ως παιδική ασθένεια, αν και οποιοσδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να το εμφανίσει.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια που συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Όταν κάποιος περάσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του, το σώμα του αναπτύσσει δια βίου ανοσία στον ιό. Μεταδίδεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα κρυολόγημα και είναι πολύ μεταδοτικό.

Συμπτώματα πέμπτης νόσου

Το πρώτο στάδιο της πέμπτης νόσου χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης, όπως υψηλή θερμοκρασία -περίπου 38°C- (όχι συνήθως πάνω από 38,5°C), πονόλαιμο και/ή πονοκέφαλο, φαγούρα στο δέρμα και κόπωση. Αυτή είναι και η στιγμή που το παιδί μεταδίδει τον ιό αυτό.

Το έντονο κόκκινο εξάνθημα εμφανίζεται στα μάγουλα μετά από περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Σε αυτό το στάδιο, το παιδί δεν μεταδίδει τον ιό, επομένως μπορείτε να το στείλετε στο σχολείο/νηπιαγωγείο εάν αισθάνεται αρκετά καλά.

Τέλος, το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το στήθος, το στομάχι και τα πόδια. Το εξάνθημα μπορεί να είναι κνησμώδες, αλλά δεν είναι μεταδοτικό.

Θεραπεία πέμπτης νόσου

Το σύνδρομο κόκκινων παρειών είναι συνήθως ήπιο και περνά γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύκολες θεραπείες για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ρίξετε τον υψηλό πυρετό ή να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο, ενώ επίσης μπορούν να ληφθούν και αντιισταμινικά για την ανακούφιση από τον κνησμό.

Πάντα να ενημερώνετε τον παιδίατρό σας και μη δίνετε φάρμακα που δεν σας τα έχει συστήσει πρώτα εκείνος. Επίσης να θυμάστε να μην υπερβαίνετε ποτέ τις οδηγίες δοσολογίας. Διαφορετικά, η καλύτερη συμβουλή για να αντιμετωπίσει το παιδί σας τα συμπτώματα είναι η ξεκούραση και η λήψη αρκετών υγρών.

Πότε να ανησυχήσετε;

Η πέμπτη νόσος είναι συνήθως ήπια. Υπάρχουν όμως, ορισμένες ομάδες ανθρώπων στις οποίες ο ιός μπορεί να είναι πιο σοβαρός. Ποιες ομάδες διατρέχουν κίνδυνο;

Άτομα με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Το αίμα τους δεν περιέχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια και μια μόλυνση μπορεί να τα μειώσει περαιτέρω.

Έγκυες γυναίκες χωρίς ανοσία. Η πέμπτη νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο ιός να προκαλέσει αναιμία στο έμβρυο. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει ανοσία στην ασθένεια (πολλοί χωρίς να το γνωρίζουν).

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας χημειοθεραπειών. Μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένα -και μερικές φορές- σοβαρά συμπτώματα σε αυτήν την ομάδα.

Εάν έρθετε σε επαφή με άτομο ή παιδί που νοσεί από το σύνδρομο κόκκινων παρειών και νομίζετε ότι ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

πηγή: maternityandinfant.ie

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved