Γιατί μερικά παιδιά έχουν γενετική προδιάθεση να μην κοιμούνται

Ή να κάνουν ανήσυχο ύπνο.

Γιατί μερικά παιδιά έχουν γενετική προδιάθεση να μην κοιμούνται
Bigstock

Η έλλειψη ύπνου είναι κάτι που συνοδεύει τόσο την μητρότητα όσο και την πατρότητα ειδικά όταν είστε γονιός ενός μικρού παιδιού.

Οι άλλοι γονείς σίγουρα σας ενημερώνουν για το πόσο κουρασμένοι θα είστε πάντα και πώς δεν θα κοιμηθείτε ποτέ ξανά όταν είστε έγκυος , μια πραγματικότητα που δεν φαντάζει και πολύ ωραία.

Καμία μαμά και κανένας μπαμπάς δεν είναι προετοιμασμένος για το πρόγραμμα ύπνου ενός βρέφους

Τους πρώτους έξι μήνες μπορεί να κοιμηθήκατε τριάντα λεπτά, συνολικά, με διαλείμματα μέρα και νύχτα. Εάν τυχαίνει να οδηγείτε μπορεί να έχει χρειαστεί να σταματήσετε σε κάποιο πάρκινγκ για να νανουρίσετε το μικρό σας στο καρότσι .

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς κοιμόσασταν εσείς μικροί και μικρές; Εάν είχατε αϋπνίες ή πόσο δυσκολευόταν η δικιά σας η μαμά να σας βάλει για ύπνο;

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η αϋπνία αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, αλλά σε αυτή την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα πρώτα σημάδια της για το πώς θα εξελιχθεί στην ενήλικη ζωή είναι παρόντα ήδη στην πρώιμη παιδική ηλικία», δήλωσε ο δρ Eus Van Someren, επικεφαλής του τμήματος ύπνου στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στο Άμστερνταμ.

Ενώ έχουμε πολλές μελέτες για την αϋπνία οι οποίες αφορούν σε ενήλικες, αυτή η πρόσφατη μελέτη εστιάζει στα παιδιά και μας δίνει μια μικρή εικόνα γιατί ορισμένα παιδιά μπορεί να μην κοιμούνται τόσο καλά όσο άλλα. Η μελέτη ύπνου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry κατέληγε στο συμπέρασμα ότι: «Τα παιδιά τα οποία έχουν γενετική προδιάθεση για αϋπνία κάνουν, προφανώς, ανήσυχο ύπνο σε σχέση με εκείνα που έχουν γενετική προδιάθεση για καλύτερο ύπνο και κοιμούνται περισσότερες ώρες. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα στην περίοδο της εφηβείας αλλάζουν.»

Μπορεί λοιπόν να υπάρχουν κάποιες απαντήσεις στο γιατί περνάτε τόσο δύσκολα, αλλά η γενετική προδιάθεση είναι «μόνο ένα μέρος του παζλ», ανέφερε ο δρ Eus Van Someren.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εδραιώσετε μια ρουτίνα ύπνου από νωρίς, εάν μπορείτε, η οποία να περιλαμβάνει ένα ωραίο περιβάλλον (άνετο κρεβάτι, διακόσμηση δωματίου ) αλλά και ισορροπημένη διατροφή.

Τέλος, να γνωρίζετε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο περνά ο καιρός. Ενώ μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να τραβήξετε τα μαλλιά σας από την εξάντληση και την απογοήτευση που σας συνοδεύει όταν το παιδί σας δεν κοιμάται, καθώς μεγαλώνει τα πράγματα θα μπαίνουν στη θέση τους.

Εάν κοιμάστε και ξυπνάτε από το άγχος , απλά να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά πράγματα που θα κληρονομήσει από εσάς - τα καλά και τα κακά.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved