Ιλαρά στα παιδιά: Γιατί είναι σε έξαρση - Έκκληση για εμβολιασμό

Η έξαρση κρουσμάτων ιλαράς προβληματίζει ειδικούς και γονείς.

Ιλαρά στα παιδιά: Γιατί είναι σε έξαρση - Έκκληση για εμβολιασμό
Bigstock

Η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει εκφράζοντας έντονη ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή« Κοινωνίας Ώρα Mega»αναφέρθηκε τις ιώσεις και στον κορωνοϊό.

«Ο κορωνοϊός είναι σε ύφεση, οι ιώσεις συνεχίζουν, η γρίπη συνεχίζει. Αυτό θα πάει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται προσοχή, οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό. Και τα παιδάκια και έχουν δοθεί οδηγίες. Συνεχίζονται οι ιώσεις στα παιδάκια», είπε αρχικά.

Αναφορικά με την ιλαρά ανέφερε πώς «είναι μία ιογενής λοίμωξη. Τώρα τι έγινε στην ευρώ και από το 2022 και μετά φτάσαμε από 914 περιστατικά στα 30.000 το 2023, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Το εμβόλιο της ιλαράς είναι δύο δόσεις. Το διάστημα αυτό, αρκετοί γονείς έκαναν μόνο τη μία δόση και έτσι δεν καλύπτεται η προστασία. Μετά αυτό εξαπλώθηκε. Τα παιδάκια τώρα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν με οδηγίες από παιδιάτρους. Δεν ανησυχεί τόσο η ιλαρά αλλά οι επιπλοκές της ιλαράς ο είναι η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα και η πνευμονία».

Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται;

Η ιλαρά σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και με άμεση επαφή υγρών του στόματος και της ρινικής κοιλότητας. Βιβλιογραφικά, η ιλαρά εντάσσεται στις πιο μολυσματικές ασθένειες του ανθρώπινου είδους.

Στις ΗΠΑ οι περισσότερες εξάρσεις έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν από άτομα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί, ταξίδεψαν σε χώρες που υπήρχε η νόσος και τη μετέφεραν στη χώρα τους. Ο ιός της ιλαράς είναι εξαιρετικά ανθεκτικός, καθώς μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 2 ώρες στις επιφάνειες που μολύνθηκαν με την επαφή ή στην ατμόσφαιρα. Συνεπώς ο χώρος του αεροδρομίου, ,τα πάρκα ψυχαγωγίας, οι παιδότοποι και γενικότερα πολυσύχναστα και κλειστά μέρη αποτελούν δυνητικές πηγές για τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;

Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνεται υψηλός πυρετός που συνοδεύεται από κόκκινα εξανθήματα. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα συμπτώματα, καθώς πριν εμφανιστούν το παιδί έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως: βήχα, καταρροή, πυρετό και κόκκινα μάτια. Τα πρώτα αυτά συμπτώματα αρχίζουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια της 1ης με 3ης μέρας της νόσου.

ilara simptomata therapia 1

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και πότε γίνεται;

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι απολύτως ασφαλές, ενώ οι μόνες επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει έχουν ήπιο χαρακτήρα όπως πόνο στο σημείο της ένεσης και πυρετό που διαρκεί 1-2 μέρες. Ο κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρότερων επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρός και σαφέστατα πολύ μικρότερος από το να νοσήσει κάποιος από ιλαρά. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12-15 μηνών και η επαναληπτική στην ηλικία των 4-6 ετών. Η επαναληπτική δόση μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, εάν κρίνεται σκόπιμο, αρκεί να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 28 ημερών από την πρώτη δόση.

Ιλαρά και παιδί: Το εμβόλιο προστατεύει πλήρως;

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι πολύ ανθεκτικό έναντι του ιού, παρέχοντας σημαντική προστασία. Δεν είναι σπάνιο βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, κάποιος που έχει λάβει ανοσοποίηση στην ιλαρά να νοσήσει σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να ενταχθούν ως υποψήφιοι να προσβληθούν από τον ιό, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση του εμβολίου, όπως ήταν οι παγκόσμιες οδηγίες μέχρι το 1989 που άλλαξαν και καθιερώθηκε η διπλή δόση. Η δεύτερη επαναληπτική δόση αυξάνει την προστασία έναντι στον ιό σε ποσοστό >95%.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν έχει λάβει αυτός ή το παιδί του κάποια δόση του εμβολίου, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί. Μία επιπλέον δόση δεν προκαλεί επιπλοκές, ακόμη και εάν έχει υπάρξει προηγούμενη τελικά και στο παρελθόν. Ωστόσο επειδή το εμβόλιο περιέχει ζωντανά αδρανοποιημένα τμήματα του ιού, παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για τη δυνατότητα ή όχι να κάνουν το εμβόλιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved