Το μωρό τεντώνεται σαν τόξο - Είναι ανησυχητικό;

Γιατί το μωρό τεντώνει σαν τόξο την πλάτη του; 

Το μωρό τεντώνεται σαν τόξο - Είναι ανησυχητικό;

Γιατί ένα μωρό συνηθίζει να καμπυλώνει  την πλάτη του;

Bigstock

Αρκετά συχνά τα μωρά όταν υποφέρουν από κολικούς κλαίνε και παράλληλα λυγίζουν την πλάτη τους με τέτοιο τρόπο που θυμίζει ουράνιο τόξο.

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένα μωρό θα καμπυλώσει την πλάτη του και στην πλειοψηφία τους δεν είναι ανησυχητικοί.

«Τα μωρά λυγίζουν την πλάτη τους, όταν κλαίνε , ενθουσιάζονται, τρώνε, όταν κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή αντιδρούν σε μια κατάσταση και επίσης χωρίς κανένα σαφή λόγο», εξηγεί ο John S Maypole, MD, γιατρός και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ας δούμε αναλυτικά μερικούς από τους πιο συχνούς λόγους που ένα μωρό λυγίζει την πλάτη του:

moro-mproumuta.jpg

Αέρια και παλινδρόμηση

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας καμπυλώνει την πλάτη του μετά το τάισμα, τότε ευθύνονται μάλλον τα αέρια ή η παλινδρόμηση. Eφόσον δείτε ότι η ενόχληση είναι παρατεταμένη και η καμάρα στην πλάτη σχεδόν «μόνιμη» μετά από κάθε γεύμα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο τροφικών αλλεργιών και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Καθώς τα μωρά αναπτύσσουν τους μύες τους και κινούνται, μπορεί να λυγίζουν την πλάτη τους πιο συχνά. Για παράδειγμα, τα μωρά 4 έως 6 μηνών μπορεί να στηρίζουν το κεφάλι τους προς τα πίσω και να λυγίζουν την πλάτη τους για να κινήσουν και τα τέσσερα άκρα.

Έκφραση συναισθήματος

Τα μωρά μπορεί να λυγίσουν την πλάτη τους όταν είναι σε υπερδιέγερση, πεινάνε ή νιώθουν άβολα. Εκφράζουν το συναίσθημα με τον μόνο τρόπο που ξέρουν που είναι μέσω των κινήσεων του σώματος.

kolikoi.jpg

Κολικοί

Οι κολικοί δεν περνούν απαρατήρητοι καθώς τα μωρά κλαίνε απαρηγόρητα για πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Είναι επίσης φυσιολογικό τα βρέφη με κολικό να λυγίζουν την πλάτη τους. Οι κολικοί συνήθως υποχωρούν σε ηλικία 3 έως 4 μηνών.

Νευρολογικές διαταραχές ή επιληπτικές κρίσεις

Ενώ η οπίσθια καμάρα δεν είναι συνήθως αιτία συναγερμού, μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα μωρά με νευρολογικές διαταραχές μπορεί να λυγίσουν την πλάτη τους λόγω αυξημένου μυϊκού τόνου. Η εγκεφαλική παράλυση συνοδεύεται επίσης με άλλα συμπτώματα, όπως η αποτυχία επίτευξης αναπτυξιακών ορόσημων.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved