Είναι το ανθρακούχο νερό καλό για τα παιδιά;

Ποια τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης του ανθρακούχου νερού από τα παιδιά.

Είναι το ανθρακούχο νερό καλό για τα παιδιά;
Bigstock

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερο να πίνει το παιδί τους ανθρακούχο νερό αντί για αναψυκτικά, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες ή καφεΐνη.

Τι είναι το ανθρακούχο νερό;

Το ανθρακούχο νερό, γνωστό ως αφρώδες νερό, σόδα ή νερό σέλτζερ μπορεί να είναι φυσικό, όπως το ανθρακούχο μεταλλικό νερό που προέρχεται από πηγές ή τεχνητό με πρόσθετο ανθρακικό ή άλλα μέταλλα (ακόμα και γεύσεις).

Τα πλεονεκτήματα του ανθρακούχου νερού και οι επιπτώσεις στην υγεία

Το ανθρακούχο νερό προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα παρόμοια ποτά. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί η υψηλή κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας.

Ειδικότερα, το ανθρακούχο νερό δεν περιέχει ζάχαρη ούτε θερμίδες σε σχέση με τα αναψυκτικά. Υπό αυτή την άποψη η αντικατάσταση ενός ζαχαρούχου ποτού με ανθρακούχο νερό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για το παιδί.

Το γεγονός όμως ότι δεν περιέχει ζάχαρη δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει πιο υγιεινές επιλογές όπως είναι το γάλα και το νερό.

water.jpg

Επιπτώσεις στην υγεία

Από διατροφικής άποψης, το ανθρακούχο νερό όπως προαναφέραμε, είναι μια υγιεινή επιλογή για το παιδί, καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη και, ως εκ τούτου, δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες στη διατροφή.

Ένας άλλος κίνδυνος από τη χρήση ανθρακούχων ποτών είναι ότι γίνονται υποκατάστατο για υγιεινές τροφές όπως γάλα, φυσικούς χυμούς, φρούτα και γιαούρτι, μεταξύ άλλων. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι περιστασιακή και να μην αποτελεί μέρος των τακτικών διατροφικών συνηθειών του παιδιού.

Ταυτόχρονα, η περίσσεια αερίων στα ανθρακούχα νερά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό στο παιδί, ειδικά όταν τα καταναλώνουν πριν από το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουν την κατανάλωση της συνήθους διατροφής τους.

Συστάσεις

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό ρόφημα για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, θεωρείται καλό αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε τα πιο απλά ανθρακούχα νερά, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και γεύσεις.

Το πιο σημαντικό: δεν πρέπει ποτέ το παιδί να αντικαθιστά το απλό νερό που είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσής του με το ανθρακούχο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα παιδιά από 1 έως 3 ετών πρέπει να πίνουν 2 ποτήρια νερό την ημέρα, τα παιδιά από 4 έως 8 ετών, 5 ποτήρια και τα μεγαλύτερα παιδιά, από 7 έως 8 ποτήρια.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved