Καύσωνας: 4 πράγματα που οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου

Επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο του Mothersblog και έδωσε 4 tips για τον καύσωνα.

Καύσωνας: 4 πράγματα που οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου

Συμβουλές για τον καύσωνα: τι να προσέξετε αν έχετε παιδιά

Bigstock

Ο καύσωνας πλήττει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη από τη Γερμανία έως τα Βαλκάνια και οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες για τα παιδιά τους.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για γονείς και φροντιστές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα κρατώντας τα παιδιά τους ασφαλή αυτό το καλοκαίρι.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου ώστε να μας δώσει μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις ζεστές μέρες του Ιουλίου.

Σε σκιερό, δροσερό και κλιματιζόμενο μέρος τα παιδιά

Όπως η ίδια ανέφερε στο Mothersblog.gr, τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν σε σκιερά, δροσερά και κλιματιζόμενα μέρη τις θερμές ώρες και κυρίως τις ημέρες αυτές που ο καύσωνας πλήττει τη χώρα μας.

Το παιδί θα πρέπει να ενυδατώνεται συχνά

Τα παιδιά θα πρέπει να ενυδατώνονται συνεχώς, με δροσερό νερό και ακόμη και εάν το ξεχνάνε παίζοντας ως γονείς θα πρέπει να τους το υπενθυμίζετε συνεχώς, τονίζει η παιδίατρός μας. Η ενυδάτωση είναι σημαντική, ιδίως τις ζεστές μέρες, αλλά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με το νερό ή τους χυμούς.

Θερμοπληξία - Ένας σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά

Ακόμη ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, είναι να αποφευχθεί η θερμοπληξία. Όπως αναφέρε η Μαριαλένα Κυριακάκου, η θερμοπληξία αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τον παιδικό οργανισμό, καθότι τα παιδιά δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς θερμορύθμισης των ενηλίκων. «Οι μηχανισμοί του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σταματούν, με αποτέλεσμα το δέρμα του να γίνεται ξηρό, να ανεβαίνει η θερμοκρασία του και ταυτόχρονα να αρχίζει να νιώθει ναυτία, κράμπες στο στομάχι, ενώ μπορεί να εμφανίσει και ταχύπνοια. Σε κάθε περίπτωση εάν οι γονείς έχουν ενδείξεις πως το παιδί υποφέρει από τη ζέστη, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα βοήθεια και να απομακρύνουν το παιδί από το θερμό σημείο. Καλό είναι να αφαιρέσουν τα ρούχα του και να το κάνουν μπάνιο με χλιαρό και όχι παγωμένο νερό. Προκειμένου να βοηθήσουν την αιματική κυκλοφορία είναι καλό να του κάνουν απαλό μασάζ στα χέρια, τα πόδια και άλλα σημεία του σώματος».

Πότε μπορεί ένα παιδί να πάθει θερμοπληξία; Όταν μένει αφυδατωμένο ή εκτεθειμένο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Γι' αυτό καλό θα είναι αν βρίσκεστε στη θάλασσα να φοράτε, καπέλο, γυαλιά στο παιδί σας, λευκό μακό μπλουζάκι και φυσικά να το κρατάτε στην σκιά. Αποφύγετε τις θερμές ώρες το παιχνίδι στην παραλία.

Ρούχα που πρέπει να φορούν τα παιδιά μια αρκετά ζεστή μέρα

Στο ερώτημά μας για το τι ρούχα πρέπει να φοράνε τα παιδιά τις μέρες του καύσωνα η παιδίατρος ανέφερε ότι τα ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι ιδανικά γιατί ο βαρύς ρουχισμός μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved