Το παιδί ζαλίζεται στο αυτοκίνητο -Τι μπορείτε να κάνετε

Γιατί το παιδί ζαλίζεται στο αυτοκίνητο και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Το παιδί ζαλίζεται στο αυτοκίνητο -Τι μπορείτε να κάνετε
Bigstock

Αν κάθε φορά που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο, το παιδί σας ζαλίζεται, αλλάζει το χρώμα του και έχει τάση για εμετό, είναι πιθανό να υποφέρει από ναυτία (γνωστή και ως κινητική ναυτία).

Συμπτώματα

Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά ηλικίας 2-15 ετών. Αρχικά εμφανίζεται ένα αίσθημα κοιλιακής δυσφορίας και ακολουθούν διάφορα συμπτώματα όπως αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας, ζάλη, ταχύπνοια, πονοκέφαλος, υπνηλία και αυξημένη έκκριση σάλιου. Συχνά παρατηρούνται ωχρότητα και κρύος ιδρώτας.

paidi-zalizetai.jpg

Τι προκαλεί τη ναυτία στα παιδιά όταν ταξιδεύουν

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και αντικρουόμενα μηνύματα για την θέση και την κίνηση του σώματος στο χώρο.

Η μπερδεμένη αντίδραση του εγκεφάλου κάνει το παιδί να αισθάνεται άρρωστο.

Ζάλη και τάση για εμετό μπορούν να προκαλέσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η ανάγνωση ενός βιβλίου, η παρακολούθηση μιας ταινίας στο κινητό ή το τάμπλετ, το φαγητό.

Προληπτικά μέτρα για τη ναυτία

Πριν τo ταξίδι, καλό θα είναι να δίνετε στο παιδί σας στεγνές τροφές, όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης, φρυγανιές ή παξιμάδια, αποφεύγοντας τα πολλά υγρά (γάλα, χυμούς, κ.ο.κ.). Απεναντίας θα πρέπει να πίνει νερό και να εισπνέει καθαρό αέρα.
Το παιδί θα πρέπει να στηρίζει το κεφάλι του ώστε να κινείται όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται. Αν βρίσκεται σε κλειστό χώρο (π.χ. στην καμπίνα ενός πλοίου) να προτιμάται η ύπτια θέση με τα μάτια κλειστά.

odiki-asfaleia-1.jpg

Φαρμακευτικά αγωγή

  1. Αντισταμινικά (διμενιδρινάτη, μεκλιζίνη, κυκλιζίνη, βουκλιζίνη)
  2. Αντιμουσκαρινικά (σκοπολαμίνη)
  3. Αντιντοπαμινεργικά (δεξτροαμφεταμίνη, εφεδρίνη)

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η επιλογή τόσο του φαρμάκου όσο και της δόσης πρέπει να βασίζεται στη διάρκεια του ταξιδιού και στα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και πάντοτε μετά από σύσταση του γιατρού. Για να είναι πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το ταξίδι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόληψη της ναυτίας δεν είναι δυνατή είτε γιατί η κίνηση δεν μπορεί να προβλεφθεί είτε γιατί τα προληπτικά μέτρα δεν επαρκούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή η λήψη φαρμάκων από το στόμα δεν είναι ανεκτή, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά σκευάσματα όπως τα υπόθετα και οι ενδομυϊκές ενέσεις.

Με πληροφορίες από το my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved