Το μωρό που θηλάζει δεν παίρνει βάρος - Πιθανές αιτίες

  • Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό που θηλάζει;
  • Γιατί το μωρό δεν παίρνει βάρος;
  • Τι μπορείτε να κάνετε
Το μωρό που θηλάζει δεν παίρνει βάρος - Πιθανές αιτίες

Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν παίρνουν βάρος ακολουθώντας ένα συνεχές και συγκεκριμένο μοτίβο, εφόσον βέβαια η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν είναι επαρκής. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, το μωρό ένα θηλάζει δεν παίρνει αρκετό βάρος, τουλάχιστον όχι το αναμενόμενο.

Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό που θηλάζει;

Το κάθε μωρό έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο η αύξηση του βάρους του συνήθως ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Τα μωρά που θηλάζουν χάνουν έως και το 10% του βάρους γέννησης σε διάστημα πέντε ημερών μετά τον τοκετό. Μέχρι το μωρό να γίνει δύο εβδομάδος, παίρνει ξανά το χαμένο αυτό βάρος και από το σημείο αυτό και για τους επόμενους τρεις περίπου μήνες, το μωρό παίρνει κατά μέσο όρο 30 γραμμάρια την εβδομάδα.

Γιατί το μωρό δεν παίρνει βάρος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το μωρό μπορεί να μην παίρνει αρκετό βάρος και ο παιδίατρος είναι αυτός που θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Οι πιθανότερες αιτίες είναι:

Το μωρό δεν θηλάζει σωστά

Εάν για παράδειγμα το μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή, δεν μπορεί να καταναλώσει γάλα με ευκολία, κουράζεται, είναι ανήσυχο και εν τέλει πίνει λιγότερη ποσότητα γάλακτος από ότι θα έπρεπε.

Μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα από τον έναν θηλασμό μέχρι τον επόμενο

Θηλάζετε το νεογέννητο κάθε δυο με τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας για τις πρώτες έξι με οχτώ εβδομάδες. Εάν οτ μωρό δείχνει να θέλει να θηλάζει ακόμα πιο συχνά, βάλτε το ξανά στο στήθος.

moro den pairnie arketo varos 2

Θηλάζετε για λίγη ώρα

Το μωρό κανονικά πρέπει να θηλάζει για τουλάχιστον οχτώ με δέκα παιδιά από το κάθε στήθος. Προσπαθήστε την ώρα που θηλάζετε να το κρατήσετε ξύπνιο και να βεβαιωθείτε ότι για όση ώρα είναι στο στήθος σας πίνει γάλα και δεν πιπιλίζει απλώς τη θηλή.

Πόνος ή ανησυχία

Ο πόνος ή μία ασθένεια, όπως ακόμα και μία γρίπη, ενδεχομένως να αποτρέψουν το παιδί από το να φάει κανονικά και με την ίδια άνεση. Για το διάστημα λοιπόν αυτό είναι πιθανό να καταναλώνει λιγότερη ποσότητα γάλακτος, συνεπώς και να μην παίρνει το βάρος που πρέπει.

Πιο πιθανό να μην παίρνουν το βάρος του πρέπει έχουν επίσης έχουν τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, τα μωρά με ίκτερο και τα μωρά που έχουν σύνδρομο Down.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν έχετε την ανησυχία ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό βάρος, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας και ανάλογα με τα αίτια, το πιθανότερο είναι να σας συμβουλεύσει κάτι από τα παρακάτω:

  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό θηλάζει σωστά - Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι ή έναν σύμβουλο θηλασμού για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό πιάνει σωστά τη θηλή και ότι είναι σε μία θέση που το βολεύει.
  • Θηλάζετε συχνά - Θηλάζετε κάθε δύο με τρεις ώρες και κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ενδείξεις πείνας από το μωρό
  • Κρατήστε το μωρό ξύπνιο την ώρα που τρώει
  • Εάν έχετε πρόβλημα με την παραγωγή γάλακτος, βρείτε τρόπου να την ενισχύσετε όπως για παράδειγμα βγάζοντας με το θήλαστρο ή προσθέτοντας τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος στη διατροφή σας.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved