Πώς θα μπουν ξανά σε πρόγραμμα τα παιδιά μετά τις διακοπές του Πάσχα

Μην περιμένετε την τελευταία ημέρα των διακοπών για να επιστρέψετε στο πρόγραμμα που είχε το παιδί σας πριν το Πάσχα. 

Πώς θα μπουν ξανά σε πρόγραμμα τα παιδιά μετά τις διακοπές του Πάσχα
Bigstock

Μετά από δύο εβδομάδες διακοπών και με το καλοκαίρι προ των πυλών, η επιστροφή των παιδιών στην καθημερινή ρουτίνα δεν είναι εύκολη.

Το πρωινό ξύπνημα και το διάβασμα είναι συνήθως οι μόνιμοι μπελάδες για τους γονείς, οι οποίοι από τη μια περιμένουν πώς και πώς να περάσει ο καιρός για να τελειώσουν τα σχολεία και από την άλλη, αδημονούν ν΄ανοίξουν για να ηρεμήσουν λίγο.

paidi-se-programma.jpg

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Για να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν ξανά σε πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας την προσαρμογή.

Ύπνος

Αυτό σημαίνει ότι ζητάτε από τα παιδιά να πάνε για ύπνο νωρίς κι όχι ό,τι ώρα θέλουν επειδή δεν έχουν σχολείο. Ακόμα κι αν αρχίσουν τη γκρίνια λέγοντας ότι δεν νυστάζουν, καλό είναι να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας και να μην ενδώσετε. Επίσης, μπορείτε σταδιακά να τα ξυπνάτε νωρίτερα κάθε πρωί μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα αφύπνισης.

Βραδινή ρουτίνα

Η βραδινή ρουτίνα, εκτός από βούρτσισμα δοντιών θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει χαλάρωση, με διάβασμα βιβλίων (παραμυθιών, ιστοριών για τα μικρότερα παιδιά και λιγότερο κινητό για τα μεγαλύτερα). Επίσης, τα τσιμπολογήματα και κυρίως τα σνακ όπως σοκολάτες, τσουρέκια, μπισκότα, αναψυκτικά θα πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε, τοστ, φρούτα, σαλάτες ( ξέρουμε ότι δεν θα ενθουσιαστούν αλλά μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια).

Προτεραιότητες

Η επιστροφή στη ρουτίνα δεν γίνεται σε μια μέρα. Θέστε λοιπόν προτεραιότητες: πρώτα τον ύπνο, μετά το διάβασμα στη συνέχεια το φαγητό. Εξ ου και είναι καλό να έχετε μερικές ημέρες στη διάθεσή σας ώστε η μετάβαση να είναι ευκολότερη για τα παιδιά.

Οργάνωση

Καθίστε μαζί με το παιδί σας για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες και τα μαθήματα που έχει την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής στο σχολείο. Έτσι, θα έχει μια συνολική εικόνα των υποχρεώσεων του και θα μπορέσει με ή χωρίς τη βοήθειά σας να τις βάλει σε μια …τάξη.

epistrofi-sti-routina-meta-tis-giortes.jpg

Υπομονή

Θα πρέπει να έχετε υπομονή ειδικά αν το παιδί σας αντιδρά και δεν θέλει ν’ ακολουθήσει το πρόγραμμα ύπνου και διαβάσματος. Αν αρχίσετε να φωνάζετε ή να μαλώνετε, το βέβαιο είναι πως δεν θα καταφέρετε και πολλά. Επομένως, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι εξηγώντας στο παιδί πώς είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει.

Ισορροπία

Επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα δεν σημαίνει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι. Απεναντίας, εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες ημέρες των διακοπών για να κάνετε πράγματα με τα παιδιά σας ή κανονίστε να βρεθούν με φίλους και συμμαθητές τους.

Με πληροφορίες από thelearninglab.com.sg

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved