Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα του νονού;

Τα δώρα που κάθε νονός οφείλει να κάνει στο βαφτιστήρι του το Πάσχα είναι συμβολικά και έχουν τη σημασία τους.

Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα του νονού;
Bigstock

Το Πάσχα πλησιάζει κι αν είστε νονός ή νονά φροντίστε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας απέναντι στο βαφτιστήρι σας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λαμπάδα, σοκολατένιο αυγό, τσουρέκι και παπούτσια. Φυσικά τα παπούτσια μπορεί να είναι ρούχα αν κρίνετε ότι τα χρειάζεται περισσότερο.

Παρότι η σχέση των νονών δεν πρέπει να περιορίζεται στα δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα, γενεθλίων και ονομαστικής εορτής, είναι σημαντικό να μην απογοητεύετε το βαφτιστήρι σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ικανοποιείτε κάθε απαίτησή του, ειδικά αν είναι παράλογη ή εξαιρετικά δαπανηρή. Ωστόσο, τηρήστε και φέτος το έθιμο δίνοντας τα δώρα του όσο πιο έγκαιρα γίνεται κι όχι λίγο πριν την Ανάσταση.

Ποιες είναι οι «υποχρεώσεις» της νονάς και του νονού

Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα του νονού

Και μπορεί οι περισσότεροι νονοί και νονές να γνωρίζουν τι πρέπει να αγοράσουν στα βαφτιστήρια τους, όμως, είναι λίγοι εκείνοι που ξέρουν τι συμβολίζει το κάθε δώρο ξεχωριστά.

Ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε τον συμβολισμό των πασχαλινών δώρων του νονού:

Πασχαλινή λαμπάδα

keri-anastasi.jpg


Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι νεοφώτιστοι που βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα και συμβόλιζε το φως του Χριστού καθώς και τη νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι. Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. Όπως γράφει το dogma.gr , καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης και της γνώσης και καθώς την προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, μεταδίδεται, δυναμώνει κι εξαπλώνεται.

Σοκολατένιο αβγό

spitiko-sokolatenio-avgo.jpg

Τα σοκολατένια αβγά είναι μέρος των σύγχρονων πασχαλινών εθίμων. Από την αρχαιότητα ακόμα αποτέλεσε σύμβολο αναγέννησης, ζωής και γονιμότητας. Με την πάροδο των χρόνων η σχέση αβγών και Πάσχα εξελίχθηκε και συνδέθηκε με τον ερχομό της άνοιξης, ωστόσο, στις μέρες μας έχει εδραιωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού του Πάσχα.

Παπούτσια

The Child Does Not Want To Put On Shoes. Bad Mood, Laziness, Protest.

Ο συμβολισμός των παπουτσιών που είθισται να κάνουν δώρο οι νονοί στα βαφτιστήρια τους, είναι απλός και πιθανόν να μην τον είχατε σκεφτεί. Τα παπούτσια λοιπόν αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα που εύχεται ο κάθε νονός να έχει το βαφτιστήρι του. Επιπλέον, είναι από τα πλέον χρήσιμα δώρα καθώς ποιο παιδί δεν χρειάζεται ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι παπούτσια;

Τσουρέκι

tsoureki.jpg

Όπως και η λαμπάδα έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση ( άρτος της ζωής). Παραδοσιακά κάθε Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες πλάθουν τα πασχαλινά κουλούρια και ζυμώνουν τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας που παραπέμπει στην Αγία Τριάδα. Βέβαια το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει, ανάλογα με την περιοχή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved