Πρέπει να διαβάζουν ή όχι τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα;

Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς γονείς με παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Πρέπει να διαβάζουν ή όχι τα παιδιά στις διακοπές του Πάσχα;

Νεαρό αγόρι διαβάζει στο πάτωμα έχοντας δίπλα του ένα κουνελάκι.

Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά αν είχαν τη δυνατότητα, δεν θα άνοιγαν βιβλίο στις διακοπές του Πάσχα.

Με εξαίρεση τους μαθητές της Γ΄Λυκείου που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και δεν έχουν περιθώρια χαλάρωσης, οι υπόλοιποι θα ήθελαν να ανοίξουν ξανά τα βιβλία μία μέρα πριν πάνε στο σχολείο.

Κι είναι κακό αυτό; Θα αναρωτηθούν πολλοί.

Όχι απαραίτητα. Εξαρτάται άλλωστε από το παιδί, το επίπεδό του, τα κενά που ενδεχομένως έχει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεπής ανάγνωση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξει το παιδί δεξιότητες ανάγνωσης και να διευρύνει το λεξιλόγιό του, επίσης είναι κι ένα εξαιρετικό χόμπι για τα παιδιά.

diavasma-sta-paidia.jpg

Μητέρα διαβάζει στα παιδιά ένα βιβλίο.

Bigstock

Διάβασμα ίσον σχολείο

Το διάβασμα για τα παιδιά σημαίνει ένα πράγμα: σχολείο άρα υποχρέωση. Αν δεν έχουν αναπτύξει έντονη αγάπη για το διάβασμα ή δεν το θεωρούν χόμπι μπορεί να αισθάνονται ότι τιμωρούνται ή ότι λαμβάνουν πρόσθετη εργασία αν τα πιέζετε να διαβάσουν στις πασχαλινές διακοπές.

Αυτό που κυρίως θέλουν είναι να παίξουν, να δουν τηλεόραση, να χαζέψουν στο κινητό.

Το ιδανικό είναι να βρείτε τη χρυσή τομή. Μπορείτε για παράδειγμα να αφήσετε τα παιδιά να ξεκουραστούν την πρώτη εβδομάδα και τη δεύτερη να αφιερώνουν καθημερινά μερικές ώρες για επανάληψη.

Επίσης, στις διακοπές του Πάσχα μπορεί να ξεκινήσει να διαβάζει ένα εξωσχολικό βιβλίο που θα έχει επιλέξει μόνο του.

diavasma-pio-eykolo.jpg

Έφηβο κορίτσι διαβάζει βιβλία και γράφει

Bigstock

Χρήσιμα tips

  • Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί να αποδεχτεί ότι στις διακοπές δεν θα μπορεί να περνάει με το κινητό όσο χρόνο θέλει, όμως είναι αναγκαίο να βάλετε ένα όριο. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς χρήσης να του πείτε ότι πλέον έχει στη διάθεσή του ελάχιστον χρόνο λόγω έναρξης μαθημάτων.
  • Δεν είναι όλα τα βιντεοπαιχνίδια βίαια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια με υπότιτλους και φωνητικές ενότητες. Επίσης, όταν παρακολουθούν τηλεόραση αποφύγετε τα μεταγλωττισμένα και ενεργοποιήστε τους υπότιτλους. Σύμφωνα με μια καμπάνια του Ηνωμένου Βασιλείου Turn on the Subtitles , η πραγματοποίηση αυτής της μικρής αλλαγής μπορεί πραγματικά να διπλασιάσει τις πιθανότητες ένα παιδί να γίνει καλός αναγνώστης.

Με πληροφορίες από το succeedwithdyslexia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved