Συνεσταλμένο παιδί: Πώς να το διαχειριστείτε για να ξεπεράσει τη συστολή του

Το συνεσταλμένο παιδί είναι συνήθως λιγότερο κοινωνικό και περισσότερο εσωστρεφές.

Συνεσταλμένο παιδί: Πώς να το διαχειριστείτε για να ξεπεράσει τη συστολή του

Διστάζει να εκδηλώσει τα συναισθήματά του, αποφεύγει να εκτεθεί και όταν χάνει σε ένα παιχνίδι ή δυσκολεύεται να πάρει μέρος σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση τα παρατάει αμέσως, αποσύρεται εκφράζοντας θυμό ή απάθεια.

Όλα αυτά βέβαια δεν συνεπάγονται ότι το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του, απλά δεν είναι τόσο κοινωνικό όσο ενδεχομένως τα άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών -Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (maria-papadopoulou.blogspot.gr) δεν θα πρέπει να ασκείτε πίεση στο συνεσταλμένο παιδί σας, αλλά να:

  • Αποφύγετε τη σύγκριση της επίδοσης του παιδιού με αυτή των αδελφών ή φίλων του. Η αλήθεια είναι ότι ένα κάπως περισσότερο ευαίσθητο και ανασφαλές παιδί, τραυματίζεται με μια τέτοιου είδους συμπεριφορά.
  • Αποφύγετε επίσης τα σχόλια και τους χαρακτηρισμούς που κάνουν το παιδί να νιώθει ντροπή και αμηχανία, ιδιαίτερα μπροστά σε τρίτους. Όπως για παράδειγμα: «Είσαι πολύ ντροπαλός» ή «Είσαι πολύ δειλός» ή «Ο Τάσος δε μας έφερε καλούς βαθμούς».
  • Να επιβραβεύετε τα θετικά επιτεύγματα του παιδιού, αλλά και τα μικρά δείγματα κοινωνικότητας.
  • Πολύ σημαντικό είναι να μην επιτρέπετε στο, φυσιολογικό για την κατάσταση, άγχος σας, να εκφραστεί με ένταση και νεύρα προς το παιδί, αποδοκιμάζοντας το ή φωνάζοντας.
esostrefespaidi
  • Επίσης, να φροντίζετε ώστε το παιδί στον ελεύθερο χρόνο του να ασχολείται με διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τους κοινωνικούς φόβους του. Κάτι πολύ εποικοδομητικό αλλά και διασκεδαστικό που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί είναι να παίξουν μαζί του ένα παιχνίδι ρόλων, όπου θα κάνουν πρακτική εξάσκηση του πώς μιλάμε μπροστά σε ένα κοινό, πώς συμμετέχουμε σε μια συζήτηση, πώς παίρνουμε πρωτοβουλίες για να πούμε κάτι ή να ζητήσουμε κάτι που επιθυμούμε ή ακόμα να αρνηθούμε κάτι που μας δυσαρεστεί.
  • Δραστηριότητες που μπορεί να ξεκινήσει το παιδί και θα το βοηθήσουν σημαντικά, όπως παιδικό θέατρο, προσκοπισμός, οτιδήποτε έχει να κάνει με ομαδικές δραστηριότητες.
  • Δώστε του χρόνο! Τα παιδιά αυτά έχουν το δικό τους ρυθμό.
  • Τέλος, ίσως να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Αν δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Διαβάστε επίσης

Εσωστρεφή παιδιά: Τα «παιδιά – ορχιδέες» & πώς θα τα βοηθήσετε να… ευδοκιμήσουν
Παιδικές φοβίες: 5 στρατηγικές αντιμετώπισης των φόβων των παιδιών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved