Παιδικές φοβίες: 5 στρατηγικές αντιμετώπισης των φόβων των παιδιών

Κάθε παιδί χειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τους φόβους και τις ανησυχίες του. Κάποια κλείνονται στον εαυτό τους και επιλέγουν να μη συζητούν για αυτό, ενώ αντίθετα κάποια γίνονται εξωστρεφή και ζητούν βοήθεια.

Παιδικές φοβίες: 5 στρατηγικές αντιμετώπισης των φόβων των παιδιών

Τα εσωστρεφή παιδιά θα πρέπει οι γονείς να τα πλησιάσουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να τα κάνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να τους δώσουν συμβουλές.

Οι γονείς πρέπει:

• Να ακούν τα παιδιά τους και να δίνουν πληροφορίες που θα απαντούν ευθέως στις ερωτήσεις των παιδιών. Είναι πολύ συχνό ένα παιδί να κρυφακούει τους γονείς του και να παρανοεί πράγματα που έχει ακούσει.
• Εάν το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα του και να μιλήσει ανοιχτά για τους φόβους του, μία πολύ καλή τεχνική είναι να οργανώσετε οικογενειακές βραδιές όπου θα συζητάτε με το παιδί σας μέσα από το παιχνίδι. Βοηθήστε το να προσδιορίσει τι είναι αυτό που το φοβίζει και μειώστε την ανησυχία του.
• Ενημερώστε και τα υπόλοιπα συγγενικά μέλη για τους φόβους του παιδιού σας ή αν πηγαίνει σχολείο μιλήστε στον εκπαιδευτικό. Όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστείτε ώστε να το υποστηρίξετε, τη δύσκολη περίοδο που διανύει.
• Δείξτε κατανόηση στους φόβους του. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει και δώστε του να καταλάβει ότι κατανοείτε πως νιώθει.
• Κάντε το να νιώσει ασφάλεια. Επιβεβαιώστε του με απλά λόγια ότι είστε δίπλα του και δεν θα το πιέσετε να κάνει κάτι που του δημιουργεί ανησυχία.

Συμβουλή Ειδικού:

Ο ρόλος των γονέων, όταν πρόκειται για τους φόβους του παιδιού του, πρέπει να είναι ενθαρρυντικός και καθησυχαστικός. Χρησιμοποιήστε μία σταθερή και σωστή προσέγγιση για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας και να καταλάβετε τι ακριβώς το φοβίζει. Καθησυχάστε το ότι αυτό που νιώθει είναι φυσιολογικό και μη το κάνετε να αισθανθεί άσχημα για αυτό. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις φοβίες του και γίνονται όλο και περισσότερες, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση και συμβουλευτική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved