Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν λάθη

Δεν είναι εύκολο να βλέπεις το παιδί σου να κάνει λάθη από τα οποία μπορεί να πληγωθεί σωματικά ή ψυχικά. Νοιώθεις την ανάγκη να το προστατεύσεις με κάθε τρόπο.

Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν λάθη

Όμως, κατά βάθος ξέρεις ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις για πάντα.Πρέπει λοιπόν ν’ αφήσεις το παιδί του να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Αποτελεί άλλωστε σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις μετά από ένα λάθος.

«Η μάθηση για τον έλεγχο του θυμού και της απογοήτευσης είναι τα δομικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της ζωής.Συχνά εμποδίζουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη προκειμένου να τα κρατήσουμε ασφαλή», λέει ο Δρ John Buckner της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Αλλά τα μικρά παιδιά δεν φοβούνται ν’ αποτύχουν.Μόνο καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να συσχετίζουμε τις δυσκολίες με τη ντροπή. «Τα παιδιά φοβούνται να κάνουν λάθη ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων των γονιών τους», λέει ο οικογενειακός ψυχολόγος Dr Randy Cale. «Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να θυμηθούμε διάφορα περιστατικά της παιδικής μας ηλικίας όταν αισθανόμασταν απελπιστικά ταπεινωμένοι και μεγαλώνοντας συνδέσαμε την αποτυχία με το φόβο».

Σύμφωνα με τον Cale, πολλοί γονείς σπεύδουν να διορθώσουν τα λάθη του παιδιού τους, μη συνειδητοποιώντας ότι στην ουσία δεν τα βοηθούν. «Αν επιτρέψετε σε ένα παιδί να επεξεργαστεί τα συναισθήματα, ίσως να μην χρειάζεται να κάνετε ή να πείτε το παραμικρό για το λάθος του», υποστηρίζει ο Cale.

Οπως λέει ο ίδιος, οι γονείς πρέπει να παρεμβαίνουν μόνο όταν η σωματική ασφάλεια του παιδιού απειλείται και όταν οι συνέπειες μιας κακής συμπεριφοράς δεν είναι άμεσες με αποτέλεσμα το παιδί να μην αντιλαμβάνεται αυτό που έχει κάνει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα ότι δεν θα πρέπει να βλέπετε το παιδί σας ως μικρογραφία σας. Ανεξάρτητα τι μπορεί να έχει κληρονομήσει από εσάς, δεν σημαίνει ότι θα επαναλάβει τα λάθη σας.

Ένα λοιπόν από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να μπορεί να παίρνει μόνο του κάποιες αποφάσεις. Αρκεί να μην έχεις ως γνώμονα τις δικές σου επιλογές.

Αφήνοντας το παιδί σου να κάνει λάθη δεν ενισχύεις μόνο την αποφασιστικότητά του. Χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του. «Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι ενσταλάξεις σε ένα παιδί την αίσθηση ότι μπορεί να χειριστεί όποια αναποδιά τύχει στη ζωή του» , τονίζει ο Cale.

Διαβάστε επίσης

Όταν πιέζω πολύ το παιδί μου για την επιτυχία… ανοίγω τον δρόμο στην αποτυχία!
Μην πείτε ποτέ αυτά τα λόγια στο παιδί σας, το πληγώνουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved