Μην εγκαταλείπετε τα παραδοσιακά παιχνίδια με το παιδί σας

Στην σημερινή εποχή η τεχνολογία είναι μέσα στην ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που πλέον κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς κινητό τηλέφωνο και τα tablets έχουν πλέον πιο χαμηλές τιμές και δεν είναι για την ελίτ όπως στις αρχές τους.

Μην εγκαταλείπετε τα παραδοσιακά παιχνίδια με το παιδί σας

Υπάρχουν «παιδικά» και «βρεφικά» tablets που στόχο έχουν να εξοικειώσουν το νέο μέλος στην νέα τεχνολογία. Και οι γονείς τα αγοράζουν και εισάγουν από πολύ νωρίς τα gadgets αυτά στη ζωή του παιδιού.

Συνέπεια αυτής της ανάπτυξης είναι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών τρόπων παιχνιδιού και μάθησης για το μικρό παιδί. Τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τα παραμύθια και το internet είναι η «νέα νταντά»…Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από την καθημερινότητά μας τη νέα τεχνολογία αλλά είναι ωφέλιμο για εμάς και το παιδί μας να μην εγκαταλείψουμε το παραμύθι και τα παραδοσιακά παιχνίδια όπως τουβλάκια, κουκλοθέατρο, παντοπωλείο, κυβάκια κτλ.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια, τα παραμύθια και ότι άλλο θυμάστε να παίζετε κι εσείς όταν ήσασταν μωρό έχουν πολύ σημαντική δράση στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μικρού σας. Το παραμύθι, ακόμη και το γύρισμα των σελίδων, βοηθά το παιδί να εξασκηθεί στις λεπτές κινήσεις του χεριού του, ενώ το άκουσμα της ιστορίας εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και την φαντασία του.

Τα παιχνίδια όπως τα τουβλάκια και τα κυβάκια επίσης βοηθούν στον συντονισμό όραση-αφή και το κουκλοθέατρο ή άλλα τέτοια παιχνίδια εμπλουτίζουν την φαντασία του και το διασκεδάζουν. Παίξτε μαζί με το παιδί σας και θα το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε έναν έξυπνο και χαρούμενο άνθρωπο.

Μετριάστε και εσείς οι ίδιοι τη χρήση των ηλεκτρονικών και θα δείτε πόσο θα σας ωφελήσει όλους μακροπρόθεσμα η αληθινά ανθρώπινη επαφή μεταξύ σας.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Γιατί τα τουβλάκια είναι ένα παιγνίδι που κάθε παιδί πρέπει να έχει;
Ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού
Ποια παιχνίδια βοηθούν την ανάπτυξη της επιδεξιότητας του παιδιού και της φαντασίας του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved