Ανεξαρτησία παιδιών: Έξι τρόποι να την ενισχύσετε

Μέσα από απλές, καθημερινές συνήθειες, το παιδί θα μάθει να γίνει ανεξάρτητο.

Νίκη Παπανικολάου
Ανεξαρτησία παιδιών: Έξι τρόποι να την ενισχύσετε
Bigstock

Η ανεξαρτησία είναι ένας σημαντικός τρόπος για την οικοδόμηση της ταυτότητας, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά. Τα βοηθάει επίσης να έχουν καλύτερο αυτοέλεγχο και μεγαλύτερη αίσθηση των ευθυνών.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «επιτρέψετε» στα παιδιά σας να ανεξαρτητοποιηθούν, να τα βοηθήσετε να έχουν τη δική τους άποψη, γνώμη, να παίρνουν αποφάσεις ακόμα και όταν εσείς διαφωνείτε; Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, «δεν είναι και τόσο εύκολο να δώσετε στα παιδιά σας την σκυτάλη να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, παρόλα αυτά είναι αναγκαίο για την ομαλή τους εξέλιξη, στήριξη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

anexartito-paidi.jpg

Τρόποι για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία στα παιδιά

Ενισχύστε τις επιλογές τους

Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν τις δικές τους επιλογές μέσα στην ημέρα. Όπως το να επιλέξουν ποιο βιβλίο θα ήθελαν να διαβάσουν την ώρα του ύπνου ή σε ποιο πιάτο θέλουν να φάνε.Ανεξαρτησία δεν σημαίνει μόνο «κάνω αυτό που εγώ νομίζω σωστό», σημαίνει επίσης «αναλαμβάνω και την ευθύνη του».

Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο ύπαιθρο τα παιδιά σας μπορεί να βραχούν, να λερωθούν ακόμα και να πέσουν από το ποδήλατο. Μην τρέχετε συνεχώς πίσω τους φωνάζοντας ότι θα γεμίσουν τα ρούχα τους ή τα θα χτυπήσουν. Μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες μαθαίνουν τον εαυτό τους, τις αντοχές, τα όρια τους.

Κάντε ένα βήμα πίσω 

Δώστε στα παιδιά σας τον χώρο και την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και να επιλύσουν συγκρούσεις χωρίς τη βοήθειά σας. Σταθείτε στο πλάι της και στηρίξτε τα όταν πραγματικά το έχουν ανάγκη κι όχι γιατί εσείς το θεωρείτε σωστό.

anexartisia-paidion-to-kalokairi(3).jpg

Αποφύγετε την κριτική

Αποφύγετε την κριτική – ακόμα και όταν θεωρείτε πως δεν έστρωσαν καλά το κρεβάτι τους– αντιθέτως, ενισχύστε τα με θετικά λόγια για την προσπάθειά τους και μαζί διορθώστε τις «ατέλειες».

Αναθέστε τους ευθύνες

Προσδιορίστε ποιες εργασίες μπορεί να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι και αναθέστε τους. Για παράδειγμα μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να τακτοποιούν το δωμάτιό τους, να στρώνουν το τραπέζι ή να βάζουν τα βρώμικα ρούχα του στο καλάθι.

Προσφέρετε επιλογές και ελευθερία εντός ορίων

Το να προσφέρετε λογικά επίπεδα ελευθερίας και να επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν επιλογές, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ενδυναμώσετε και να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης.

Με πληροφορίες από το oac.edu.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved