Πώς θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά – και μερικές φορές περνάμε ακούσια πολλές στιγμές μετρώντας την επιτυχία μας ως γονείς από την ευτυχία των παιδιών μας.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πώς θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά
Bigstock

Θέλουμε τα παιδιά μας να βιώσουν μια ζωή γεμάτη χαρά και να βλέπουμε χαμόγελα στα πρόσωπά τους όταν αποκτούν το νέο tablet που παρακαλούσαν ή όταν τελικά πάρουν ένα ποδήλατο για τα γενέθλιά τους.

Η κάλυψη των φυσικών αναγκών των παιδιών παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανοποίησή τους, αλλά η ευτυχία είναι κάτι που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τα υλικά πράγματα. Η ουσία έγκειται στο πώς μεγαλώνουν.

1. Δημιουργήστε εμπειρίες

Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό. Οι εμπειρίες μπορεί να είναι να μαγειρέψετε μαζί το δείπνο για τις γιορτές ή να τα γράψετε ιππασία ή σε μία δραματική λέσχη.
Η εισαγωγή τους σε κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ πριν και η μετατροπή αυτής της στιγμής σε ένα διαρκές αποτύπωμα θα το φέρουν για πάντα.

2. «Χτίστε» αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις περιέχουν την αλήθεια του ποιοτικού χρόνου που περνάμε με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό είναι το κλειδί πολλών γονιών για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας οργανώνοντας βραδιές ταινίας ή παίζοντας κρυφτό. Να είστε παρόντες στις στιγμές που τελικά θα γίνονταν αναμνήσεις.

3. Να νιώθετε και εσείς χαρούμενοι

Τα παιδιά σας μελετούν και μιμούνται την συμπεριφορά σας. Εάν είστε κακόκεφοι, τα παιδιά θα το καταλαβαίνουν. Μάλιστα, μερικές φορές, μπορεί ακόμα και να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για την κακή σας διάθεση.
Πώς, όμως, μπορείτε να είστε «ευτυχισμένοι» γονείς; Μην αγωνίζεστε για την τελειότητα. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Πηγαίνετε σε ραντεβού με τον σύζυγό σας. Περάστε χρόνο με φίλες. Κάντε τα πράγματα που αγαπάτε. Τα παιδιά θα εκτιμήσουν έναν ευτυχισμένο γονιό και αυτό θα ενισχύσει τη δική τους ευτυχία στην πορεία.

4. Αναγνωρίστε ότι μερικές μέρες θα είναι κακόκεφα

Από όλα τα συναισθήματα στον κόσμο, η ευτυχία είναι μόνο ένα από αυτά. Για να βοηθήσετε στην οικοδόμηση της, πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι μερικές φορές θα νιώθουν λυπημένα .

Πρέπει να τα αφήσετε να έχουν άλλα συναισθήματα. Να τους δώσετε χρόνο και χώρο να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να μάθουν πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες για να βρουν το δρόμο τους πίσω στην ευτυχία. Πρέπει να αποτελείτε έναν τόπο συναισθηματικής ασφάλειας για εκείνα, έναν χώρο όπου αισθάνονται ότι έχουν πλήρη άδεια να «ξεδιπλωθούν».

Αναμφισβήτηα ως γονείς, δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας πληγωμένα, ανήσυχα ή αγχωμένα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές, είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Και το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε εκείνες τις στιγμές είναι να είμαστε εκεί για αυτούς, να μην προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά τους ή να βιαστούμε να ξεπεράσουμε την δυστυχία που βιώνουν.

Και όλα αυτά γιατί απορρίπτοντας τα άλλα συναισθήματά τους ή κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι δεν τους επιτρέπεται να αισθάνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμα κι αν οι προθέσεις σας είναι αγνές.

Και να θυμάστε, ο στόχος δεν είναι η στιγμιαία ευτυχία – είναι η διαρκής ευτυχία!

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved