Γιατί όταν σε βλέπει να χαμογελάς, «φωτίζεται» ο κόσμος του

Ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της είναι μοναδικός – τόσο μοναδικός όσο το πρώτο χαμόγελο, αυτού του μικρού ανθρώπου που περιμένεις πώς και πώς να δεις από τη στιγμή που τον κράτησες στην αγκαλιά σου.

Γιατί όταν σε βλέπει να χαμογελάς, «φωτίζεται» ο κόσμος του

Πράγματι, η δύναμη του χαμόγελου έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών, καθώς η Επιστήμη προσπαθεί να αποδείξει αυτό που όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε, βαθιά μέσα μας, έστω και με τον πιο απλοϊκό τρόπο: Πως το χαμόγελο είναι υγεία, είναι μεταδοτικό, πως μας κάνει να αισθανόμαστε καλά!

Η ανάγκη μας να χαμογελάμε στο μωράκι μας ταιριάζει απολύτως στην ανάγκη του να αισθάνεται ασφαλές: Όταν το πιο οικείο του πρόσωπο είναι χαρούμενο, τότε και το ίδιο «παίρνει το μήνυμα». Δεν είναι τυχαίο πως τα μωρά ανταποκρίνονται στο χαμόγελο της μαμάς τους, χαμογελώντας και τα ίδια «αυτομάτως». Κι αυτό το χαμόγελο των μωρών, είναι που «φωτίζει» όλο τον κόσμο τους – αλλά και όλο τον δικό μας κόσμο!

xamogelo-babylino-4.jpg

Το χαμόγελο έχει θετικές επιδράσεις

Επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, απέδειξε πριν λίγα χρόνια πως τα μωρά χαμογελούν επίτηδες στην μαμά τους, γιατί περιμένουν ότι κι εκείνες θα τους ανταποδώσουν το χαμόγελο! Με αυτόν τον τρόπο, καταγράφεται και μια πρώιμη προσπάθεια επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, που φυσικά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο. Μάλιστα, η έρευνα απέδειξε πως τα μωρά ανταπέδιδαν στις μητέρες το χαμόγελο μόνο όταν εκείνες τα κοιτούσαν στο προσωπάκι τους και όχι στις περιπτώσεις που ήταν χαμογελαστές γενικότερα, γεγονός που σημαίνει πως επιζητούσαν την «αποκλειστικότητα»!

Άλλες έρευνες κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως το χαμόγελο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το σώμα μας χαλαρώνει με φυσικό τρόπο όταν χαμογελάμε και το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα. Παράλληλα, ανακουφιζόμαστε από το άγχος, αφού κάθε μας χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες.

xamogelo-babylino-2.jpg

Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που χαμογελούν περισσότερο επιτυγχάνουν περισσότερα στη ζωή τους, πως το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και πως βοηθά τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερους φίλους.

Αξίζει, άλλωστε, να θυμόμαστε πως αυτό που ονομάζουμε «πλατύ χαμόγελο», είναι και το αυθεντικό: Όταν τα χείλη μας ανοίγουν και τα δόντια είναι εμφανή, αποπνέουμε αυτοπεποίθηση, θετική ενέργεια και φιλική διάθεση – όταν δε, το χαμόγελο αυτό απευθύνεται στο παιδάκι μας, τότε αποπνέουμε κι ένα σωρό άλλα θετικά συναισθήματα: Εμπιστοσύνη, ασφάλεια, σταθερότητα, όλα όσα χρειάζονται βαθιά τα παιδιά μας.

Η μαμά που χαμογελάει με όλη της τη δύναμη

Μπορεί ένας άνθρωπος να χαμογελάει διαρκώς; Μπορεί μια μαμά, που χρειάζεται να αντιμετωπίσει χιλιάδες μικρολεπτομέρειες, να λύσει δεκάδες «γόρδιους δεσμούς», να ισορροπήσει μεταξύ αμέτρητων παραγόντων, να είναι συνέχεια χαμογελαστή; Προφανώς και αυτό είναι αδύνατον.

xamogelo-babylino-3.jpg

Ακόμα και αν τον πρώτο καιρό με το μωράκι μας είμαστε πλήρως αφοσιωμένες σε αυτό και του χαμογελάμε διαρκώς, αυτή η περίοδος απόλυτης ευτυχίας περνάει γρήγορα και σύντομα, «κάτι» θα μας χτυπήσει την πόρτα και θα κάνει το μέτωπό μας να συνοφρυωθεί και το χαμόγελο να σβήσει.

Μέσα στην ημέρα μας όμως, μέσα στις σκέψεις μας, πρέπει να βάζουμε και την πιο απλή: Πως αρκεί ένα χαμόγελό μας για να φωτίσει το προσωπάκι του παιδιού μας, να του μεταδώσει όσα χρειάζεται και φυσικά, να μας δώσει πίσω τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε. Διότι, ναι μεν το χαμόγελό μας δίνει στο παιδάκι μας τα πάντα, όμως τα πάντα κι ακόμα περισσότερα είναι για εμάς τις ίδιες, το δικό του χαμόγελο!

Κι αυτή η αίσθηση πως η χαμογελαστή μαμά έχει ευτυχισμένα παιδιά δεν περνάει ποτέ. Διότι το παιδάκι μας, όσο και να μεγαλώσει, δεν θέλει ποτέ να βλέπει τη μαμά του στεναχωρημένη, αγχωμένη, προβληματισμένη. Θέλει τη μαμά του χαμογελαστή, γιατί είναι για εκείνο ό,τι αγαπάει περισσότερο στον κόσμο, ό,τι πολυτιμότερο έχει.

babylino-xamogelo.jpg

Ας μην αφήνουμε τις μέρες να περνούν χωρίς να χαρίσουμε στα παιδιά μας τα πιο φωτεινά μας, τα πιο αυθεντικά μας χαμόγελα. Ακόμα και στις πιο δύσκολές μας ημέρες, αρκεί ένα μας χαμόγελο προς το προσωπάκι που, πράγματι, μας κάνει πιο χαρούμενες από ότιδήποτε άλλο. Αρκεί, να μην ξεχνάμε πως το χαμόγελο της μαμάς, «φωτίζει» τον κόσμο των παιδιών!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved