Τρόποι να ενισχύσετε τη γενναιοδωρία των παιδιών τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και προσφοράς για μικρούς και μεγάλους.

Νίκη Παπανικολάου
Τρόποι να ενισχύσετε τη γενναιοδωρία των παιδιών τα Χριστούγεννα
Bigstock

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά εμπλουτίζουν συνεχώς τη λίστα με τα δώρα που επιθυμούν να λάβουν από τον 'Αγιο Βασίλη, τους παππούδες, τους φίλους, τους συγγενείς.

Επικεντρώνονται τόσο πολύ στα «ατελείωτα» δώρα που θα λάβουν και αδιαφορούν για το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι αυτό της προσφοράς, της αγάπης της γενναιοδωρίας.

Πιθανόν να αναρωτηθείτε πόσο εύκολο είναι να μάθει ένα παιδί να είναι γενναιόδωροειδικά τις ημέρες των γιορτών.

Σίγουρα δεν είναι ανέφικτο.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτή την εγωκεντρική στάση των παιδιών για περισσότερα δώρα, εμπνέοντας τα να προσφέρουν και να σκέφτονται λίγο περισσότερο τους άλλους την περίοδο των Χριστουγέννων; Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους:

dora-pou-den-kostizoyn.jpg

Επιλέξτε μαζί τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Ο ευκολότερος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά οτιδήποτε, είναι να το μοντελοποιήσετε. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε τα παιδιά στις χριστουγεννιάτικες αγορές παίρνοντάς τα μαζί στα καταστήματα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής δώρων.

Εάν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή σκοπεύετε να κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου, αφήστε τους να καθίσουν δίπλα σας όταν είστε στον υπολογιστή και ζητήστε τη γνώμη τους πριν κάνετε τις επιλογές.

Φτιάξτε χειροποίητα δώρα

Εκμεταλλευτείτε τον εγωκεντρισμό των παιδιών ενθαρρύνοντάς τα να φτιάξουν κάτι για το οποίο μπορούν να είναι περήφανα και θα θέλουν να το δώσουν σε κάποιον άλλο. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια κάρτα ή μια συσκευασία ζωγραφισμένη στο χέρι. Επίσης χριστουγεννιάτικες κατασκευές για τον παππού και τη γιαγιά, για τον γείτονα, τη δασκάλα ή τον δάσκαλό τους.

Συμμετέχετε σε φιλανθρωπικές δράσεις

Το να λέτε στο παιδί σας πόσο τυχερό είναι που έχει τόσα πράγματα δεν σημαίνει ότι θα νιώσει ξαφνικά συμπόνια για τα εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Αντίθετα, ζητήστε να χαρίσει μερικά από τα παιχνίδια του που είναι σε καλή κατάσταση σε φιλανθρωπικά σωματεία που θα του προτείνετε. Τυλίξτε τα και πηγαίντε τα μαζί στο σωματείο ώστε να αισθανθεί πώς αποτελεί μέρος όλης της διαδικασίας. Καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε γενναιόδωρες πράξεις με το παιδί σας ώστε να μην είναι ταυτισμένες αποκλειστικά με τις γιορτές.

agios-vasilis-paidia-dora.jpg

Περιορίστε τις αλόγιστες αγορές

Δεν χρειάζεται κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα μαγαζί να αγοράζετε κάτι για το παιδί είτε κάνει ένα ευρώ είτε 30 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα εκτιμά ούτε την αξία του δώρου ούτε των χρημάτων.

Φέτος τις γιορτές λοιπόν εστιάστε περισσότερο στη γενναιοδωρία των συναισθημάτων και των πράξεων ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν το νόημα των Χριστουγέννων που είναι η αγάπη, η ζεστασιά, οι οικογενειακές στιγμές, η προσφορά.

Με πληροφορίες από mumsoftheshire.com.au

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved