Γιατί είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μοιράζονται

Μάθε στα παιδιά να μοιράζονται!

Γιατί είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μοιράζονται
Bigstock

Αν θέλουμε να είμαστε γονείς ενός παιδιού που πρόθυμα δέχεται να μοιραστεί τα παιχνίδια και τη σοκολάτα του, θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε ανάλογα. H γενναιοδωρία όχι μόνο κληρονομείται αλλά και καλλιεργείται.

Η γενναιοδωρία έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του να δίνεις χωρίς να έχεις να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Είναι πράξη ανιδιοτελής και δείχνει ότι κάποιος νοιάζεται για τον άλλον και όχι μόνο για τον εαυτό του, συμπονά και θέλει να προσφέρει!

Η γενναιοδωρία, το να δίνεις και να μοιράζεσαι, είναι έννοιες που τα μικρά παιδιά δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα να κατανοήσουν. Ο κόσμος τους περιστρέφεται συνήθως γύρω από τον εαυτό τους και μπορεί να θεωρούν ότι τους ανήκουν τα πάντα.

Η κτητικότητα χρησιμοποιείται στο σύνολο των νηπίων γιατί δίνει μια αίσθηση αυτονομίας και το δικαίωμα να κατέχουν!

Ακριβώς όπως το μπουσούλημα έρχεται πριν το περπάτημα, έτσι και η κτητικότητα έρχεται πριν από τη γενναιοδωρία. Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, αρχίζουν και αναπτύσσουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και ανησυχία για το καλό των άλλων! Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουν τις πρώτες τους σχέσεις και φιλίες!

paidia-paizoun.jpg

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να μοιράζονται από μικρή ηλικία;

Αυτό που έχει ανεκτίμητη αξία είναι οι άνθρωποι και όχι τα υλικά αγαθά

Ενθαρρύνω τα παιδιά μου να το μοιράζονται γιατί θέλω να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα πράγματα.

Μπορείτε να θέσετε και να σέβεστε τα όρια ενώ παράλληλα μοιράζεστε

Είναι δυνατό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται, ενώ παράλληλα τα μαθαίνετε να σέβονται τα όρια. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να υπενθυμίζετε στα παιδιά τη σημασία του να ζητούν άδεια για να επέμβουν στον προσωπικό χώρο κάποιου άλλου ανθρώπου.

Αν για παράδειγμα έχετε μια έγκυο στην οικογένεια, μάθετε στα παιδιά σας να ρωτάνε πριν χαϊδέψουν την κοιλίτσα της εγκύου.

Η γενναιοδωρία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο

Όταν ένας άνθρωπος από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνει να μοιράζεται τα παιχνίδια του και να είναι δοτικός, τότε σίγουρα όταν μεγαλώσει θα είναι ένας ανοιχτοχέρης άνθρωπος, γαλαντόμος, γενναιόδωρος τόσο σε υλικά αγαθά, όσο και σε συναισθήματα.

Το να μοιραζόμαστε διδάσκει υπομονή, φιλία και ομαδικότητα

Το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μοιράζονται και να τους διδάξουμε πώς να μοιράζονται με σεβασμό και υπευθυνότητα, θα τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους.

Προσοχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι παρά την θέλησή τους, αν δεν θέλουν να μοιραστούν κάτι που αγαπάνε πολύ και το χρειάζονται μόνο για εκείνα, τότε θα πρέπει να το σεβαστούμε και να μην παρεμβούμε στην επιθυμία τους.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved