Πώς επηρεάζουν οι διαφημίσεις σε τηλεόραση και διαδίκτυο την ψυχική υγεία των παιδιών

Διαφημίσεις: Πώς επηρεάζουν τα παιδιά

Μυρτώ Κογεβίνα
Πώς επηρεάζουν οι διαφημίσεις σε τηλεόραση και διαδίκτυο την ψυχική υγεία των παιδιών
Bigstock

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα από όσα βλέπουν και βιώνουν στον κόσμο γύρω τους. Αυτό είναι κάτι το απόλυτα λογικό, εάν λάβουμε υπόψιν ότι για τα παιδιά τα περισσότερα πράγματα είναι πρωτόγνωρα και ότι τους λείπει η εμπειρία ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουν.

Έτσι λοιπόν, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένες ώστε να τραβούν την προσοχή και να είναι πειστικές, μπορεί να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών.

Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις που προάγουν μη ρεαλιστικά πρότυπα βιοτικού επιπέδου, εμφάνισης, επιδόσεων κλπ, μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να οδηγήσουν, δυνητικά, σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Διαφημίσεις οι οποίες προβάλουν βίαιη συμπεριφορά - ακόμα και σε μορφή παιχνιδιού - ενδεχομένως να αυξήσουν και την τάση ενός παιδιού προς τη βία. Διαφημίσεις με περιεχόμενο μη κατάλληλο για μικρές ηλικίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και να δημιουργήσουν ή/και να εντείνουν φοβίες στα παιδιά. Ακόμα, οι ακατάλληλες διαφημίσεις ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων για θέματα όπως είναι η σεξουαλικότητα, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά δρουν σε αυτούς τους τομείς και θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή ακριβώς οι διαφημίσεις είναι τόσο πειστικές, εκτός από το να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών, έχουν επίσης την δυνατότητα να την προάγουν, εάν και εφόσον είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό. Το γεγονός όμως, δυστυχώς, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των διαφημίσεων στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά μας, δεν έχει σχεδιαστεί με τέτοιου είδους προδιαγραφές. Είναι επίσης σαφές ότι, στην εποχή που ζούμε, δεν είναι ούτε εφικτό, αλλά ούτε και ιδεατό το να αποκόψουμε τελείως τα παιδιά από την τηλεόραση και το ίντερνετ.

Αυτό που καλό είναι όμως να κάνουν οι γονείς είναι να περιορίζουν, όσο γίνεται, την έκθεση των παιδιών τους σε βλαβερό υλικό, αλλά και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση των πληροφοριών που λαμβάνουν τα παιδιά τους, με σκοπό να εξουδετερώνουν, στο βαθμό που γίνεται, το αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved