Τρόποι που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να ηρεμούν μόνα τους

Το να ηρεμήσετε ένα αναστατωμένο παιδί δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

Τρόποι που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να ηρεμούν μόνα τους
Bigstock

Φανταστείτε ένα μικρό να χτυπιέται στο πάτωμα, να κοκκινίζει από το κλάμα και τη γκρίνια, να κουνιέται σαν δαιμονισμένο επειδή στο πιάτο του εντόπισε ένα μικρό κομματάκι καρότο. Ναι, τα παιδιά ουρλιάζουν και κλαίνε τις περισσότερες φορές για ανόητους λόγους και όσο και αν προσπαθήσετε να τα ηρεμήσετε δεν θα τα καταφέρετε.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να λογικεύσει κάποιον όταν είναι τελείως εκτός εαυτού.

Οπότε τι μπορείτε να κάνετε όταν φτάσετε σε αδιέξοδο; Δύο πράγματα. Μάθετε στο παιδί σας να ηρεμεί μόνο του και προσπαθήστε να του μάθετε να παίρνει βαθιές αναπνοές.

Ναι, σίγουρα το έχετε δοκιμάσει και ίσως αυτοί οι τρόποι να μην έχουν λειτουργήσει. Ωστόσο, αν επιμείνετε στο να αρχίσει να αναπνέει αργά και ρυθμικά θα είναι μια μικρή αρχή στο να σταματήσει το κλάμα και την γκρίνια.

Η βαθιά αναπνοή κάνει θαύματα

Κι όμως, η βαθιά αναπνοή θα κάνει τα παιδιά σας να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν στις ανάσες τους. Χρειάζεται όμως να τους μάθετε πώς να παίρνουν σωστές αναπνοές... γιατί αν δεν το κάνετε σωστά το πιο πιθανό είναι να αναστατώσετε τα μικρά σας ακόμη περισσότερο.

Διαλέξτε την τεχνική που τους αρέσει περισσότερο

Αυτές οι ασκήσεις θα ενισχύσουν μεταξύ άλλων και τη φαντασία των παιδιών. Σκεφτείτε κουνελάκια και φίδια, λουλούδια και κεριά.

Ίσως στα παιδιά σας αρέσει να σφυρίζουν σαν φίδι ή να μαγεύονται μυρίζοντας τα λουλούδια. Αφήστε τα να διαλέξουν και επαναλάβετε την τεχνική (ή τις τεχνικές) μέχρι να αισθανθούν ήρεμα (ή μέχρι να ηρεμήσουν και να είναι έτοιμα να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους).

Η αναπνοή λουλούδι

Φανταστείτε ότι μυρίζετε ένα λουλούδι. Εισπνεύστε από τη μύτη και βγάλτε τον αέρα από το στόμα.

Η αναπνοή κουνελάκι

Πάρτε τρεις μικρές και κοφτές αναπνοές από τη μύτη και βγάλτε αρκετό αέρα από τη μύτη. (Μόλις αρχίσει το παιδί σας να ελέγχει τις τρεις κοφτές εισπνοές και τη μία μεγάλη εκπνοή, ζητήστε από το μικρό σας κουνελάκι να παίρνει ανάσες όλο και πιο αργά)

Η αναπνοή φίδι

Εισπνοή αργά από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα με ένα μακρύ, αργό σφύριγμα.

Φύσα το κερί

Φανταστείτε ότι έχετε ένα κεράκι σε μια τούρτα. Ζητήστε από το παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και μετά να εκπνεύσει από το στόμα για να σβήσει το κερί.

Μύρισε το τριαντάφυλλο / Φύσα το κερί

Συνδυάστε την αναπνοή λουλούδι (στην εισπνοή) με το φύσα το κερί (στην εκπνοή), κρατώντας ψηλά το δάχτυλό σας κοντά στη μύτη του παιδιού σας σαν να «μυρίζει το τριαντάφυλλο» και βάζοντάς το έπειτα μπροστά από το στο στόμα του σαν να φυσάει το κερί.

Να θυμάστε: Συζητήστε για αυτές τις τεχνικές ηρεμίας όταν το παιδί σας είναι χαρούμενο και ήρεμο. Εξηγήστε του ότι θα τις εφαρμόζετε όταν ταράζεται για κάτι.

με πληροφορίες από το kindercare.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved