Γρήγορη αναπνοή παιδιού: Τι σημαίνει, πότε να ανησυχήσετε

Οι ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή του παιδιού.

Γρήγορη αναπνοή παιδιού: Τι σημαίνει, πότε να ανησυχήσετε

Η αναπνοή του παιδιού μπορεί να αποδειχθεί ενδεικτική για επιπλοκές στην υγεία του.

Αρκεί να παρατηρήσετε αν αναπνέει κανονικά για να καταλάβετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, εφόσον η αναπνοή του είναι πιο γρήγορη, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα λοίμωξης των πνευμόνων, ειδικά για ένα μωρό ή νήπιο.

Το σημαντικό είναι να αντιληφθείτε πόσο γρήγορα αναπνέει το παιδί σας και να μετρήσετε πόσες φορές σηκώνεται το στήθος του σε 1 λεπτό.

Καλέστε βοήθεια αν το παιδί:

  • Είναι μικρότερο του 1 έτους και έχει περισσότερες από 60 αναπνοές το λεπτό.
  • Είναι 1 έως 5 ετών και έχει περισσότερες από 40 αναπνοές ανά λεπτό.
  • Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και κουράζεται περισσότερο από το συνηθισμένο μετά από άσκηση ή ακόμα και με ήπιες δραστηριότητες.

Επίσης σε περίπτωση που αναπνέει πότε κανονικά και πότε όχι, χωρίς εμφανή λόγο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

anapnoi vrefoi

Μερικές από τις ασθένειες που αποκαλύπτει η αναπνοή των παιδιών

Βρογχιολίτιδα

Η συγκεκριμένη λοίμωξη των πνευμόνων επηρεάζει παιδιά κάτω των 2 ετών, κυρίως το χειμώνα και την άνοιξη. Οι αεραγωγοί των πνευμόνων στενεύουν δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Βήχα
  • Πυρετό
  • Συριγμό
  • Απώλεια όρεξης

Άσθμα

Τα παιδιά που έχουν άσθμα συνήθως εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Εκτός από τη γρήγορη αναπνοή, υποφέρουν επίσης από βήχα ή συριγμό.

anapnoi

Πνευμονία

Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία. Προκαλείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες.Τα παιδιά που είναι 2 ετών και κάτω είναι πιο ευάλωτα.

Ακανόνιστη αναπνοή παιδιού

Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να σταματήσει να αναπνέει για 5 ή 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να επανέλθει στην κανονική του αναπνοή.
Εάν η αναπνοή του παιδιού διακόπτεται ενώ κοιμάται, αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας και εμφανίζεται σε παιδιά μεταξύ 2 και 8 και ετών. Συνήθως υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως το ροχαλητό.

Τι να θυμάστε

Τα προβλήματα αναπνοής είναι κοινά στα παιδιά, ειδικά αν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό και κολλάνε ιώσεις. Υπολογίζεται ότι τα νήπια μπορεί να έχουν έως και 12 μολύνσεις το χρόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να καταλάβετε αν η αναπνοή του παιδιού σας υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν λοιπόν έχετε αμφιβολία , επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved