Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τα παιδιά μας;

  • Ενθαρρύνει την ειλικρίνεια των παιδιών
  • Σας επιτρέπει να τους μιλήσετε για πιο σύνθετα θέματα
  • Χτίζει ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης
Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τα παιδιά μας;
Photo by saeed karimi on Unsplash

Είναι αυτονόητο ότι οι ενήλικες πρέπει να καλλιεργήσουν έναν υγιή δεσμό με τα παιδιά τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η σχέση του παιδιού με τους γονείς, τους δασκάλους και τους κηδεμόνες του συμβάλλει στη συνολική του ανάπτυξη.

Ένα τεράστιο μέρος της καλλιέργειας ενός τέτοιου δεσμού είναι τα «κατά συνθήκη» ψέματα που λέτε στα παιδιά σας, όταν σας κάνουν «δύσκολες» ερωτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με το παιδί σας.

Δείτε για ποιους λόγους η ειλικρίνεια έχει τόσο μεγάλη σημασία!

Ενθαρρύνει την ειλικρίνεια των παιδιών

Όταν είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα παιδιά, τα ενθαρρύνει να κάνουν το ίδιο. Τους δείχνει ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να κρύβουν κάτι. Έτσι, εάν ένα παιδί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο σχολείο ή νιώθει αρνητικά συναισθήματα, θα είναι πιο πιθανό να ανοιχτεί σε εσάς σχετικά με αυτό αντί να το κρατήσει για τον εαυτό του.

Αλλά, φυσικά, για να επιτύχετε αυτό το επίπεδο επικοινωνίας, δεν αρκεί να συνεχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε να ακούτε. Με το να ακούτε προσεκτικά τα παιδιά σας, τα καθησυχάζετε και δείχνετε ότι παίρνετε τις σκέψεις τους στα σοβαρά.

mama kai gios

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Σας επιτρέπει να τους μιλήσετε για πιο σύνθετα θέματα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ακόμη και η έκθεσή τους σε πολύπλοκα θέματα από νωρίς μπορεί να βοηθήσει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη διανοητική τους ανάπτυξη. Η ανοιχτή συζήτηση στα παιδιά τα βοηθά να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους. Επιπλέον, η ενθαρρυντική συζήτηση δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον όπου τα παιδιά δεν θα φοβούνται να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Θυμάστε την ταινία «Κυνόδοντας»; Κάντε το ακριβός αντίθετο!

Χτίζει εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σχέση, αλλά ειδικά για όσους έχουν παιδιά. Το να λες ψέματα σε ένα παιδί μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία σου ως αυθεντία, ενώ το να είσαι σταθερά ανοιχτός, ειλικρινής και ξεκάθαρος δεν δίνει στο παιδί κανένα λόγο να αμφιβάλλει για σένα. Επιπλέον, του δίνει μια αίσθηση ασφάλειας που το ενθαρρύνει να μιλήσει μαζί σου.

Με πληροφορίες από: www.childhoodpreparedness

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved