Πρέπει να λέμε στα παιδιά μας πάντα την αλήθεια ή όχι;

Σαν γονείς θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ειλικρινείς με τα παιδιά μας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές που πρέπει να τους πούμε ένα μικρό ψεματάκι, έτσι δεν είναι;

Πρέπει να λέμε στα παιδιά μας πάντα την αλήθεια ή όχι;

Κάνει να λέμε ψέματα πού και πού;

Η Nate Cooke, αναφέρει πώς πρέπει πάντα να είμαστε ειλικρινείς στα παιδιά μας, όσο άβολη και δύσκολη κι αν είναι η αλήθεια. Όπως αναφέρει και στο babyology.com.au «Να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς μπορείτε με τα παιδιά σας, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς κάθε μέρα! Αν μεγαλώσουν ακούγοντας τη μαμά ή τον μπαμπά να λένε ψέματα, τότε θα σκεφτούν και εκείνα ότι είναι ok, να λένε ψέματα!».

Για την Jane, μια μαμά δύο παιδιών από το Sydney, η ειλικρίνεια με τα παιδιά της δεν ήταν και η καλύτερη τακτική. «Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα μου και να με εμπιστεύονται. Ευτυχώς του μαθαίνω πως είναι σημαντικό να είσαι καλός άνθρωπος και πως πρέπει να σε εμπιστεύονται!». Η Jane, ανέφερε ωστόσο ένα περιστατικό που ενώ είχε πάει την κόρη της για εμβόλιο, της είχε πει ότι όλα θα είναι εντάξει και πως δεν θα πονέσει καθόλου. Όμως ο γιατρός έβαλε απότομα τη βελόνα στο χέρι της που την έκανε να τσιρίξει από τον πόνο. «Με κοίταξε στα μάτια σαν να μου έλεγε ότι της είχα πει ψέματα!».

Τι γίνεται με τις ατελείωτες ερωτήσεις των παιδιών;

Τα παιδιά κάνουν συνέχεια ερωτήσεις αλλά και εδώ η Nate, αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε σαν γονείς, όσο ειλικρινείς γίνεται όσο άβολη και αν είναι η ερώτηση.

Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει; Η νεράιδα των δοντιών;

Τα ψέματα καλό θα είναι να αποφεύγονται αν θέλετε να χτίσετε μια σχέση βασισμένη στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Παρόλα αυτά αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν είναι απαραίτητα τα ψέματα κακά, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Βασίλης ή η νεράιδα των δοντιών. Αν αποφασίσετε όμως να πείτε αυτά τα ψέματα στα παιδιά σας θα πρέπει να φροντίσετε να τους αποκαλύψετε την αλήθεια σε μια ηλικία που δεν θα τα πληγώσει και που δεν θα τα κάνει να μην σας εμπιστεύονται.

Σαν γονείς θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας και να τους λέμε πάντα την αλήθεια, όσο «σκληρή» κι αν είναι σε κάποιες περιπτώσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved