Τι να κάνετε όταν το 2χρονο παιδί σας δεν θέλει να κοιμηθεί

'Ενα παιδί πρέπει να κοιμάται γύρω στις 13 ώρες κάθε μέρα κατά το δεύτερο χρόνο της ζωή τους. Αυτή είναι η θεωρία γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η έλλειψη ύπνου έχει αναδειχθεί το μεγαλύτερο βάσανο της νέας μητέρας.

Τι να κάνετε όταν το 2χρονο παιδί σας δεν θέλει να κοιμηθεί

Πολλά δίχρονα αρνούνται να κοιμηθούν γιατί δεν θέλουν να αποχωριστούν τη μητέρα τους ή απλά γιατί θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά σας.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς την άρνηση του παιδιού σας για ύπνο, δοκιμάστε ν’ ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας. Το θέλει, το αποζητά και περιμένει. Μείνετε μαζί του για λίγο στο τέλος της ημέρας και προσπαθήστε να κάνετε αυτή την ώρα όσο γίνεται πιο τρυφερή κι ευχάριστη.

Ηρεμη ατμόσφαιρα

Δημιουργήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, κάντε του ένα μπάνιο και φορέστε του τις πιτζάμες. Θα τις βγάζετε κάθε πρωί μόλις ξυπνά, έτσι ώστε να γίνουν σύμβολο του ύπνου και να το βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει τη διαφορά ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Στη συνέχεια ξαπλώστε δίπλα δίπλα και διαβάστε μαζί μια χαρούμενη ιστορία ( χωρίς μάγισσες, δράκους ή τέρατα) ή κάντε μια σύντομη αναδρομή της ημέρας που πέρασε.

ipnos

Διορία

Δώστε του μια πεντάλεπτη διορία πριν τελειώσετε για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και μην παραλείψετε να του θυμίσετε να πει “Καληνύχτα” στον μπαμπά στo αρκουδάκι, στο παζλ και στους πύργους του.

Φιλί

Δώστε του ένα γρήγορο φιλί, βάλτε το αγαπημένο του κουκλάκι στην αγκαλιά κλείστε το φως και βγείτε από το δωμάτιο. Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινή ιεροτελεστία το μικρούλι σας θα μάθει να ξεχωρίζει τη διασκέδαση και τα παιχνίδια της ημέρας από την ήρεμη μοναξιά της νύχτας.

Παραμύθι

Αν παρόλα αυτά αρνείται να ξαπλώσει καθησυχάστε το ότι θα βρίσκεστε κοντά του και διηγηθείτε του ένα ανιαρό παραμύθι με μονότονο και ανιαρό τρόπο για να βαρεθεί και να νυστάξει. Μπορεί να κλαίει για ν’αποκοιμηθεί. Υστερα από 5 λεπτά κάντε την επανεμφάνισή σας και διαβεβαιώστε το πάλι ότι θα είστε κοντά του.

Τρίψτε του λίγο την πλάτη του και ξαναφύγετε. Αν σκαρφαλώσει στα κάγκελα και καταφέρει ν’αποδράσει από το κρεβάτι, ξαναβάλτε το πίσω χωρίς να του μιλάτε.

Να λέτε μία και μόνο φράση “Είναι ώρα να κοιμηθείς”.

Διαβάστε επίσης

Όταν το παιδί αρνείται να πάει στο κρεβάτι του
4 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς όταν βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο
Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να κοιμάται με πρόγραμμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved