Πόσο συχνά και για πόση ώρα θηλάζουν τα μωρά;

Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε συχνότερα από εκείνα που τρέφονται με ξένο γάλα.Ορισμένα νεογέννητα θέλουν να θηλάσουν κάθε δύο ώρες και άλλα κάθε τρεις.

Πόσο συχνά και για πόση ώρα θηλάζουν τα μωρά;

Οσο μεγαλώνουν τα γεύματα αραιώνουν επειδή αυξάνει η χωρητικότητα του στομάχου τους καθώς και η ποσότητα γάλακτος που παράγει η μητέρα. Τα βρέφη που θηλάζουν χρειάζονται μικρότερη ποσότητα γάλακτος στην αρχή, σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα.

Ποιο είναι το καλύτερο χρονοδιάγραμμα για ένα βρέφος που θηλάζει; Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, αυτό θα το καθορίσει μόνο του. Θα σας δώσει να καταλάβετε ότι πεινάει ξυπνώντας και κοιτάζοντας με τα μάτια ορθάνοιχτα γύρω του, βάζοντας τις γροθιές στο στόμα, κάνοντας με τα χείλια του θηλαστικές κινήσεις, κλαψουρίζοντας , κάμπτοντας τα χέρια και τα πόδια, εκδηλώνοντας περισσότερη ενεργητικότητα ή τρίβοντας τη μύτη του πάνω στο στήθος σας.

Το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε να το ταΐζετε πριν αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα είναι ένα όψιμο μήνυμα πείνας. Οσο μπορείτε βασιστείτε περισσότερο σε αυτά τα σημάδια παρά στο ρολόϊ για να το θηλάσετε. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σίγουρη ότι είναι πεινασμένο όταν τρώει και με τον καιρό θα διεγείρει πιο αποτελεσματικά το μαστό για να παράγει γάλα.

Σε γενικές γραμμές, ο θηλασμός γίνεται με περισσότερη επιτυχία αν αρχίσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, αν έχετε το νεογέννητο δίπλα σας όσο το δυνατόν περισσότερο και αν ανταποκρίνεστε αμέσως μόλις ζητάει να φάει.

Αφήστε το μωρό να θηλάσει από τον πρώτο μαστό όσο θέλει, συνιστά η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Αν σταματήσει μόνο του, ή αφήσει το μαστό βάλτε το να ρευτεί. Αν δείχνει νυσταλέο, μπορείτε να το κρατήστε ξύπνιο αλλάζοντάς το ή παίζοντας λίγο μαζί του, προτού το βάλετε στον άλλο μαστό. Δεδομένου ότι το βρέφος θηλάζει πιο αποτελεσματικά από το μαστό όπου θα τοποθετηθεί πρώτα, θα πρέπει η μεριά από την οποία θα αρχίζει το θηλασμό να εναλλάσσεται από γεύμα σε γεύμα.

Τις πρώτες μέρες είναι πιθανόν το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα, πιθανόν από τις 10.00 μ.μ. μέχρι τις 2.00 π.μ. χωρίς γεύμα και μετά μέχρι τις 6.00 π.μ. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε σε αυτή τη συνήθεια κρατώντας το ξύπνιο τις πρώτες απογευματινές ώρες, δίνοντας του ένα καλό γεύμα στις 10.00 μ.μ. και διατηρώντας το δωμάτιο που κοιμάται σκοτεινό, ζεστό και ήσυχο. Μην ανάβετε το φως για το γεύμα των 2.00 π.μ. Αλλάξτε του πάνα πριν το ταίσετε γρήγορα και χωρίς πολλές φασαρίες και βάλτο να κοιμηθεί αμέσως αφού φάει. Στους τέσσερις περίπου μήνες, θα πρέπει να κοιμάται έξι ώρες συνεχόμενα, χωρίς να ξυπνάει μέσα στη νύχτα.

Διαβάστε επίσης

Θηλασμός: Πότε χορταίνει ένα μωρό;
5+3 τρόποι για να ενισχύσετε το μητρικό γάλα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved