Όταν ο θηλασμός πονάει πολύ: Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

'Ενας ελαφρύς πόνος ή ένα κάψιμο κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού είναι φυσιολογικός σε μερικές γυναίκες, ειδικά μετά τον πρώτο τους τοκετό.

Όταν ο θηλασμός πονάει πολύ: Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Εάν σας συμβεί να ξέρετε ότι πρόκειται για την προσαρμογή των θηλών στο θηλασμό. Οι θηλές πονούν κυρίως στην έναρξη του θηλασμού ή και όλη την διάρκεια του και ενδέχεται να καίνε λίγο ανάμεσα στα γεύματα.

«Εάν σας συμβεί η ευαισθησία αυτή, θα αυξάνεται σταθερά ως την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό. Εκτός από τα μηχανικά αίτια του πόνου, δηλαδή ότι η θηλή ξαφνικά βρίσκεται πολλές ώρες το 24ωρο στο υγρό στόμα ενός μωρού, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται από το πόσο σωστά και φανατικά θηλάζει, υπάρχουν και τα ορμονικά. Η ξαφνική πτώση της προγεστερόνης με τον τοκετό και η απότομη αύξηση της δράσης της προλακτίνης, κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη», αναφέρει η παιδίατρος Δρ. Αννα Πατσούρου, πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού, στο βιβλίο της « Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Σύμφωνα με την ίδια, ως την τέταρτη ημέρα ο πόνος, αν εμφανιστεί , ενδέχεται να αυξάνει με κάθε θηλασμό. Στη συνέχεια εξαφανίζεται σταδιακά ή απότομα. Η υπερευαισθησία των θηλών κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία του πετρώματος με τον εξής μηχανισμό: η μητέρα φοβάται ότι θα πονέσει, δε βάζει αρκετά συχνά το μωρό στο στήθος και έτσι εμφανίζεται το πέτρωμα.

Για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, η κυρία Πατσούρου, συμβουλεύει να βάζετε το μωρό να θηλάσει σε σωστή στάση ( κοιλιά με κοιλιά) και σωστή προσκόλληση ( ορθάνοιχτο το στόμα του). Ανάμεσα στους θηλασμούς μη χρησιμοποιείτε επιθέματα στήθους, αλλά αλείψτε ελαιόλαδο, σπαθόλαδο ή κηραλοιφή τις θηλές, να αφήνετέ τες να εκτίθενται στον αέρα για όση περισσότερη ώρα είναι εφικτό. Ο πόνος θα περάσει γρήγορα.

Πληγωμένες θηλές

Εάν οι θηλές σας έχουν κοκκινίσει πολύ ή εάν βλέπετε επάνω ή γύρω τους αληθινές πληγές από τις πρώτες φορές που βάλατε το νεογέννητο στο στήθος, χρειάζεστε βοήθεια για να διορθώσετε τη στάση θηλασμού. Εάν πονάτε πολύ, χρησιμοποιήστε ψευτοθηλές. Αν δεν τα αντέχετε ούτε αυτό, αντλήστε το γάλα με την αντλία της κλινικής.

Διαβάστε επίσης

Θηλασμός: Τι δεν πρέπει να τρώει η μητέρα όταν το μωρό έχει κολικούς
Τρία σημαντικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα για το θηλασμό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved