Τρία σημαντικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα για το θηλασμό

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα αλλά και για το μωρό είναι γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον θηλασμό και αποτελούν αντικείμενο μελέτης.

Τρία σημαντικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα για το θηλασμό

Όπως αν ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει και σε τι βαθμό τη μείωση των κολικών ή των αλλεργιών στα βρέφη. Υπάρχουν πολλές απόψεις επί των θεμάτων, όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε.

Θηλασμός και κολικοί

Ο µητρικός θηλασµός θεωρείται ως η καλύτερη πρόληψη για τους κολικούς των νεογνών, οι οποίοι ταλαιπωρούν τα παιδιά και τρομοκρατούν τους γονείς.
Οι κολικοί εµφανίζονται στο περίπου 20% των νεογνών. Συνήθως εµφανίζονται στον δεύτερο και τρίτο µήνα της ζωής του παιδιού και κυρίως κατά τις απογευµατινές ώρες. Οι επιστήµονες έχουν ερευνήσει πολλές πιθανές αιτίες, από αλλεργίες και ορµόνες στο γάλα έως και το στρες µέσα στη µήτρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κολικός οφείλεται σε φλεγµονή του στοµάχου, πιθανώς ως αποτέλεσµα πολλών βλαβερών βακτηρίων και απουσία άλλων ωφέλιµων. Μια µελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι τα παιδιά µε κολικούς είχαν γαστροεντερική φλεγμονή, ενώ τα παιδιά χωρίς κολικούς δεν είχαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, διαπιστώνεται κάποιο σωµατικό πρόβληµα, οπότε η κατάσταση δεν θεωρείται πια κολικός.
Παρά τις θεωρίες και τις παρατηρήσεις, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το πώς ή αν επηρεάζει ο θηλασμός τα συμπτώματα κολικού.

Θηλασμός και αλλεργίες

Τα μωρά που θηλάζουν δεν παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υγείας , όμως είναι πιθανόν να εμφανίσουν αλλεργίες. Οι λίστες των τροφών που συχνότερα προκαλούν μια αλλεργική αντίδραση, ποικίλλουν από πηγή σε πηγή και από κουλτούρα σε κουλτούρα, αλλά το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή όλων αυτών.
Υπάρχουν περισσότερες από 20 ουσίες μέσα στο αγελαδινό γάλα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αλλεργιογόνες για τον άνθρωπο (Stigler 1985). Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας οι κολικοί και οι εμετοί συνήθως προέρχονται από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Το έκζεμα – ξηρό και τραχύ δέρμα με κοκκινίλες, που μπορεί αργότερα να γίνουν ανοιχτές πληγές – είναι ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα σε παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε μωρά και νήπια.Η αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επίσης προταθεί σαν αιτία του ό,τι μεγαλύτερα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν το μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργιών.

Θηλασμός και επισκληρίδιος

Επηρεάζει η χορήγηση των φαρμάκων κατά τον τοκετό την ποιότητα του γάλακτος της μητέρας; Υπάρχει η άποψη πως η επισκληρίδιος αναισθησία συνδέεται με δυσκολία του νεογνού στο θηλασμό κατά τις πρώτες ημέρες. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός, τα στοιχεία υπέρ αυτής της άποψης είναι ελλειπή και αμφισβητούνται έντονα από την επιστημονική κοινότητα.

Πηγή : www.romper.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved