Επτά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το δέρμα του μωρού

Το βρεφικό δέρμα διαφέρει σημαντικό από αυτό των ενηλίκων. 

Επτά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το δέρμα του μωρού
Bigstock

Το δέρμα του μωρού είναι πιο ευαίσθητο και απαιτεί ειδική φροντίδα όσον αφορά την υγιεινή, την ενυδάτωση και την προστασία του.

Μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα για την επιδερμίδα του.

Έχει λιπαρό σμίγμα, αμνιακό υγρό και σημάδια

Κατά τη γέννηση, το δέρμα του μωρού είναι καλυμμένο με αμνιακό υγρό, λιπίδια, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μαζί με αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ενώσεις. Η επιφάνεια του δέρματος, τους πρώτους μήνες, μπορεί να φαίνεται κάπως τραχιά, χλωμή και με διαφορετικές αποχρώσεις που γίνονται ομοιόμορφες με την πάροδο του χρόνου.

Happy Asian Baby Boy Feeling Cold To Taking Bath At The First Time Of Life. Mother Holding And Bathi

Η επιδερμίδα του είναι επιρρεπής σε εξανθήματα

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος που είναι παρόμοια με το φυσικό επίπεδο pH του δέρματος. Δεδομένου ότι το δέρμα των μωρών είναι τόσο ευαίσθητο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ήπια και υποαλλεργικά προϊόντα κατά τη διάρκεια του μπάνιου καθώς και κατά πλύσιμο των ρούχων. Να θυμάστε ότι περίπου το 40% έως 50% των βρεφών αναπτύσσει ακμή κυρίως στο πρόσωπο και το σώμα.

Το δέρμα του είναι λεπτό και διάφανο

Το δέρμα των νεογέννητων μωρών είναι λεπτό και διάφανο γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων καθώς και ερεθισμών.

Το δέρμα του είναι καλυμμένο με τρίχες

Πολλά νεογέννητα όταν γεννιούνται είναι αρκετά τριχωτά όχι μόνο στο κεφάλι αλλά και σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου. Οι τρίχες αυτές είναι πολύ λεπτές, άχρωμες και είναι το πρώτο προϊόν των τριχοθυλακίων. Αυτό είναι και το λεγόμενο lanugo. Το lanugo προστατεύει το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, κάποια μωρά μόλις το 3%, γεννιούνται με αυτό χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

frontizontas-to-derma-tou-morou-1.jpg

Δε χρειάζεται να το κάνετε μπάνιο καθημερινά

Το δέρμα των μωρών έχει περισσότερο νερό από αυτό των ενηλίκων. Επομένως, συνιστώνται περίπου 3 μπάνια την εβδομάδα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους ( οι απόψεις ωστόσο των ειδικών διίστανται). Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η υπερβολική ξήρανση της επιφάνειας του δέρματος.

Εάν το δέρμα των μωρών είναι πολύ ξηρό, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε υποαλλεργική, χωρίς άρωμα και αλκοόλ, ενυδατική κρέμα και να την απλώσετε κάνοντας ελαφρύ μασάζ.

Το δέρμα των μωρών χρειάζεται προστασία

Το νεογέννητο δέρμα χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτύξει το φυσικό του όξινο μανδύα που το προστατεύει από την ξηρότητα και λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Επιπλέον, το λεπτό δέρμα είναι επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην εκτίθενται τα παιδιά κάτω των 6 μηνών στο άμεσο ηλιακό φως.

Το χάδι ενισχύει την έκκριση ωκυτοκίνης

Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο ακόμη και στη σωματική επαφή. Επομένως, κάθε είδους επαφή, όπως μασάζ, φιλιά ή χάδια, διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης . Αυτή η ορμόνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, ενισχύει ακόμα περισσότερο το δέσιμο μεταξύ του μωρού και των γονιών.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved