Καθοριστικός ο ρόλος της μητέρας στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού

Η μητέρα θεωρείται η πρώτη και καλύτερη δασκάλα ενός παιδιού.

Καθοριστικός ο ρόλος της μητέρας στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού
Bigstock

Η μητρική φιγούρα προσφέρει σε ένα παιδί φροντίδα, αγάπη, ασφάλεια και παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διαπαιδαγώγησή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά στην πρώιμη παιδική ηλικία μαθαίνουν πολλά από τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω τους. Η μητέρα παίζει ουσιαστικό ρόλο στα διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής ζωής ενός παιδιού και θεωρείται ο πρώτος και καλύτερος παιδαγωγός και πρότυπο για το παιδί.

Η μητέρα θεωρείται η πρώτη και καλύτερη δασκάλα ενός παιδιού.

Είναι ο συνδετικός κρίκος του παιδιού με τον κόσμο από την περίοδο της εγκυμοσύνης ακόμα. Είναι εκείνη που το μαθαίνει να τρώει, να σηκώνεται, να περπατά. Έρευνες αναφέρουν ότι καμία διδασκαλία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επιρροές που δέχεται ένα παιδί από τους γονείς του και η επιρροή της μητέρας είναι η πρώτη και πιο δυνατή.

Η μητέρα βοηθά στην ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Είναι ο άνθρωπος που παρέχει στο παιδί συναισθηματική υποστήριξη και που το μαθαίνει πώς να ξεπεράσει τις καθημερινές προκλήσεις, πώς να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Real Moment Child Son Gives Smiling Mother Gerbera Flower For Mothers Day. Happy Mom Hugs Baby Boy S

Η μητέρα συμβάλλει στην κοινωνική προσαρμογή του παιδιού έξω από το σπίτι. Και αυτό γίνεται σταδιακά, από τις πρώτες καροτσάδες, τα playdates, τις βόλτες στην παιδική χαρά.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η ενεργή παρουσία της μητέρας στην ανατροφή του απιδιού δημιουργεί μία πιο θετική εμπειρία μάθησης, επιτρέποντας στα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Επιπλέον καλλιεργεί την ανάγκη για μάθηση και εκτός σχολείου και θέτει τις βάσεις για να εξερευνήσει και βγει το παιδί στον έξω κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved