5 ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα

Το να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα μπορεί να είναι απίστευτα μοναχικό και υπάρχουν ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω αυτής της έλλειψης.

5 ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα
Bigstock

Υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα. Οι απόντες γονείς αφήνουν μακροπρόθεσμα (στα παιδιά που μεγαλώνουν) «αποτυπώματα», που μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις τους, την εκπαίδευσή τους και πολλές άλλες πτυχές της ζωής τους. Αυτό είναι πιο εμφανές όταν τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία της μητέρας τους.

«Τα χέρια μιας μητέρας είναι πιο παρηγορητικά όσο κανενός άλλου» - Πριγκίπισσα Diana

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα;

Εάν έχετε μεγαλώσει χωρίς την επιρροή και τη φροντίδα της μητέρας σας, σίγουρα θα ξέρετε από πρώτο χέρι το συναίσθημα του να μεγαλώνει κανείς χωρίς μαμά. Ίσως έχετε παρατηρήσει διαφορές ανάμεσα σε εσάς και τους φίλους, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες σας. Και, ειλικρινά, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ακόμα και στη νοοτροπία σας.

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνεις χωρίς μητέρα. Ας δούμε 5 από αυτές.

Ανθυγιεινές σχέσεις

Το να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς τη συναισθηματική υποστήριξη μιας μητέρας μπορεί να το εμποδίσει από το να κατανοήσει τα συναισθήματά του. Όταν μεγαλώνοντας προσπαθήσει να δημιουργήσει στενές σχέσεις, μπορεί να βρεθεί ανίκανο να επικοινωνήσει σωστά ή να σεβαστεί τον/την σύντροφό του.

Η απουσία της μητρικής φιγούρας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπει τις σχέσεις γενικότερα.

Θέματα δέσμευσης

Είτε πρόκειται για μια στενή σχέση, είτε για φιλία, η δέσμευση μπορεί να είναι δύσκολη για εκείνον τον άνθρωπο που μεγάλωσε χωρίς μητέρα.

Όταν μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς την αγάπη και την αφοσίωση μιας μητέρας, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην τα μάθει και κατά συνέπεια να μη μάθει επίσης να δεσμεύεται καθώς θα φοβάται μη χάσει το αγαπημένο του πρόσωπο αργότερα.

Εκπαιδευτικά προβλήματα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς μητέρα μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα όσον αφορά την εκπαίδευση. Μελέτες στην Κίνα το επιβεβαιώνουν.

Υψηλά επίπεδα στρες και άγχους

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκό σπίτι, ειδικά εκείνα που δεν έχουν τη μητρική φιγούρα, υποφέρουν από άγχος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια μητέρα είναι πιο πιθανό να προστατεύσει το παιδί της από διάφορες ψυχικές και μη πληγές και κινδύνους.

Οι μητέρες παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε περιόδους προβλημάτων και με την απουσία τους, αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται πιο τρομακτικοί, αυξάνοντας έτσι το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές από τη νεαρή ηλικία.

Αύξηση της κατάθλιψης

Η έλλειψη μητρικής υποστήριξης στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μητρική αποστέρηση συμβάλλει στην ανάπτυξη του άγχους επί μονίμου βάσεως (γενικευμένο άγχος).

πηγή: learning-mind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved