Συμβουλές για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού

Απλά tips για να ενισχύσετε τη λειτουργική μνήμη του παιδιού.

Συμβουλές για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού

Κοριτσάκι παίζει επιτραπέζιο μνήμης.

Bigstock

Η μνήμη εργασίας ή λειτουργική μνήμη είναι εκείνη που αξιοποιείται για τη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών και την βραχυπρόθεσμη απομνημόνευση πληροφοριών.

Τα παιδιά με περιορισμένη λειτουργική μνήμη δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μία πρόταση, να προσθέσουν δύο αριθμούς χωρίς πρώτα να τους καταγράψουν ή να ακολουθήσουν οδηγίες που αποτελούνται από μία σειρά εντολών. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν έχουν την νοητική ικανότητα να φέρουν εις πέρας τις παραπάνω διεργασίες, αλλά γιατί η λειτουργική τους μνήμη δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς.

mnimi-paidiou-enisxusi.jpg

Κοριτσάκι μελετά στο τραπέζι.

Η λειτουργική μνήμη του παιδιού εν μέρει καθορίζεται και από την ηλικία του. Ένα παιδί τεσσάρων ετών δεν έχει την ίδια λειτουργική μνήμη με ένα παιδί οκτώ ετών. Βέβαια, σε κάθε ηλικία υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού. Παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Χρησιμοποιήστε τη μουσική ως ένα εργαλείο απομνημόνευσης. Βοηθήστε το παιδί σας να διαβάσει αξιοποιώντας γνωστά τραγούδια και μελωδίες. Η μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απομνημόνευσης και παράλληλα διασκεδαστική για τα παιδιά.

Χρησιμοποιήστε χρωματιστά μολύβια και στυλό για να υπογραμμίσετε τις σημαντικές πληροφορίες. Τα έντονα χρώματα υποδηλώνουν σπουδαιότητα για ένα παιδί και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε όταν διαβάζει για το σχολείο.

Εντάξτε στη διατροφή του τροφές που ενισχύουν την μνήμη. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το kale και το λάχανο, όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των berries, τα καρύδια, καθώς και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

diatrofi-mnimi-paidi-6.jpg

Κοριτσάκι τρώει σούπα με λαχανικά στο τραπέζι.

Παίξτε παιχνίδια μνήμης. Υπάρχουν παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για την ενίσχυση της μνήμης των παιδιών. Υπάρχουν παιχνίδια στον υπολογιστή, επιτραπέζια ή ακόμα και γλωσσολογικά παιχνίδια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη των παιδιών.

Μνήμη και άγχος

Το άγχος εμποδίζει τη ροή πληροφοριών στη συνειδητή περιοχή του εγκεφάλου, όπου είναι κατασκευασμένη η μακροπρόθεσμη μνήμη. Πριν από την ώρα της μελέτης καθιερώστε ευχάριστες δραστηριότητες με το παιδί όπως να ακούσετε αγαπημένα τραγούδια ή να γελάσετε με μια αστεία ιστορία, προκειμένου να μειώσετε το στρες έτσι ώστε να ανοίξουν εκείνα τα δίκτυα του εγκεφάλου που οδηγούν στην αποθήκευση μνήμης.

Με πληροφορίες από bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved