Η ψυχολογία του παιδιού που πάει σχολείο για πρώτη φορά

Το παιδί που πάει πρώτη φορά στο σχολείο συνήθως θα χρειαστεί μια περίοδο προσαρμογής. 

Η ψυχολογία του παιδιού που πάει σχολείο για πρώτη φορά
Πώς να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας να αισθάνεται λιγότερο άγχος για το σχολείο Bigstock

Η έναρξη του σχολείου μπορεί να είναι συναρπαστική για τα μικρά παιδιά και συνάμα «τρομακτική». Αυτό ισχύει είτε είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στο σχολείο είτε ξεκινούν μια νέα τάξη.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας να αισθάνεται λιγότερο άγχος για το σχολείο

Για να το βοηθήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε για ποιο λόγο το παιδί σας νιώθει στρες για το σχολείο.

Όπως τονίζει ο Bob Cunningham, σύμβουλος μάθησης και σκέψης και διευθυντής στο σχολείο Robert Louis Stevenson τα παιδιά μπορεί να αγχώνονται για πολλά και διαφορετικά πράγματα: για τους καλοκαιρινούς φίλους που θα χάσουν, για τον αποχωρισμό από τους γονείς και το οικείο περιβάλλον, για το δάσκαλο ή τη δασκάλα που θα έχουν στη τάξη.

diavitis-sxoleio-ygeia.jpg

Μαμά πηγαίνει την κόρη της στο σχολείο.

Bigstock

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας νιώθει άγχος για την έναρξη του σχολείου

  • Να είστε παρατηρητικοί και να αναγνωρίζετε πότε το παιδί σας δείχνει ανήσυχο. Παρατηρήστε εάν έχει προβλήματα με τον ύπνο ή εάν βλέπετε αλλαγές στη διατροφή του. Επίσης,αν είναι φοβισμένο, νευρικό αν αισθάνεται άρρωστο ή συμπεριφέρεται με τρόπους που δεν το συνηθίζει.

Τα παιδιά μπορεί να εκφράσουν λεκτικά τους φόβους τους με ερωτήσεις που αναζητούν καθησυχαστικές απαντήσεις. Για παράδειγμα, ορισμένα ίσως να ρωτήσουν: «Θα μπορέσεις να μείνεις μαζί μου;» «Θα μου αρέσει ο δάσκαλός μου;» «Θα κάνω φίλους;»

Είναι επίσης σύνηθες να υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα άγχους όπως στομαχόπονος, κυρίως το πρωί πριν από το σχολείο ή το βράδυ πριν τον ύπνο.

agxos-nipia.jpg

Κοριτσάκι με την σχολική τσάντα στην πλάτη.

Bigstock

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

  • Όταν μιλάτε για την έναρξη του σχολείου, καθησυχάστε το παιδί σας λέγοντας ότι είναι ένας διασκεδαστικός και ασφαλής χώρος. Εξηγήστε του ότι θα γνωρίσει νέους φίλους και θα συμμετέχει σε παιχνίδια και δραστηριότητες.
  • Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε μια επίσκεψη στο σχολείο μαζί του και περιηγηθείτε στον προαύλιο χώρο.
  • Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να δείχνετε ήρεμοι ακόμα κι αν δεν νιώθετε έτσι.
  • Μερικές φορές είναι χρήσιμο να μιλάμε για την έναρξη του σχολείου. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Μιλούσα με τη μαμά της φίλης σου και εκείνη ανέφερε ότι ανυπομονεί να σε δει στο σχολείο».
  • Κάντε μια λίστα ελέγχου με πράγματα που πρέπει να έχει το παιδί σας για την έναρξη του σχολείου.
  • Επίσης, προγραμματίστε δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο με τους καλοκαιρινούς φίλους ή την οικογένειά σας για τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου. Ενημερώστε το παιδί σας ότι το τέλος του καλοκαιριού δεν σημαίνει το τέλος της διασκέδασης.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει επίσης ένα θετικό μάντρα. «Ξέρω ότι μπορώ. Ξέρω ότι μπορώ. Ξέρω ότι μπορώ», θα μπορούσε να είναι ένα θετικό αυτο-μήνυμα για να επαναλαμβάνει όταν αντιμετωπίζει μια στιγμή που προκαλεί άγχος.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άγχος ένα παιδί για την έναρξη του σχολείου. Η αναγνώριση των φόβων είναι χρήσιμη ενώ πιο σημαντική είναι η στήριξή σας χωρίς υπερβολές και διακυμάνσεις.

Με πληροφορίες από το understood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved