Έρευνα: Μόνο το 2% των εφήβων τρώει αρκετά λαχανικά- Πώς θα τα εντάξετε στην διατροφή τους 

Μάθετε πώς θα δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που τα έφηβα παιδιά σας θα συνεχίσουν να ακολουθούν και στην ενήλικη τους ζωή.

Έρευνα: Μόνο το 2% των εφήβων τρώει αρκετά λαχανικά- Πώς θα τα εντάξετε στην διατροφή τους 
Bigstock

Μια έρευνα αναφέρει ότι μόλις το 2% των εφήβων τρώει τη συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών. Όσον αφορά τα φρούτα, οι αριθμοί είναι λίγο καλύτεροι: το 7,1% των εφήβων τρώει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων. Αυτό σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία δημοσίευσαν τη μελέτη στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στα κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών να τρώνε τουλάχιστον 1,5 φλιτζάνι φρούτα και 2,5 φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα.

Τα αγόρια της ίδιας ηλικίας πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια φρούτα και 3 φλιτζάνια λαχανικά . Τα αποτελέσματα της έκθεσης μάλλον δεν σας προκαλούν καμία έκπληξη.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν πιο εύκολα φρούτα και λαχανικά αν οι γονείς τους τα τρώνε επίσης. Τα παιδιά θα φάνε ευχάριστα κάτι που βλέπουν και οι γονείς να τους να τρώνε ευχάριστα και θα αρχίσουν να απολαμβάνουν μια ποικιλία διαφορετικών τροφών.

Η επανάληψη και η επιμονή θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα δημιουργήσετε εφήβους που θα καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα τους και θα έχουν αναπτύξει υγιεινές συνήθειες.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να γίνετε εσείς το πρότυπο υγιεινής διατροφής.

«Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εάν βλέπουν τους γονείς τους να τρώνε επίσης τακτικά αυτές τις τροφές», λέει η Crystal C. Karges, ειδικός στην υγεία της μητέρας και τη διατροφή των παιδιών.

«Μην υποτιμάτε τη δύναμη του να τρώτε όλοι μαζί, να «συνδέεστε» μαζί τους κατά τη διάρκεια ενός γεύματος».

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να συμμετέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι στην κουζίνα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εμπλακούν στο μαγείρεμα, καθώς τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πλένουν τα λαχανικά ή να αναμειγνύουν τα συστατικά.

Προσπαθήστε να έχετε την κουζίνα σας εφοδιασμένη με φρέσκα και υγιεινά σνακ που μπορούν να τσιμπολογήσουν.

Ξέρουμε ότι θα πείτε: «Εύκολο να το λες παρά να το κάνεις» μιας και δεν είναι λίγα τα παιδιά που απορρίπτουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.Μπορεί να είναι απογοητευτικό να ξοδεύετε χρόνο για να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα και το παιδί σας να αρνείται να φάει έστω μια μπουκιά. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή και να μην τα παρατάτε.

«Χρειάζονται επανειλημμένες φορές για να δοκιμάσει ένα παιδί ένα φρούτο το οποίο δεν έχει ξαναδεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η επαναλαμβανόμενη έκθεση τροφίμων που μπορεί να αποτελούν πρόκληση για ένα παιδί όπως τα λαχανικά, για παράδειγμα» εξηγεί η δρ Karges.

Όταν εισάγετε στερεές τροφές στα μωρά, οι ειδικοί συνιστούν υπομονή . Μπορεί να χρειαστούν αρκετές μερίδες πριν ένα μωρό αρχίσει να του αρέσει κάτι που του κάνει καλό.

Ας διατηρήσετε, λοιπόν, αυτή τη προσπάθεια και όταν πρόκειται να ταΐσετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας. Δώστε τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες τροφές, ακόμη και αυτές που έχουν απορρίψει στο παρελθόν.

Μπορεί να αλλάξουν γνώμη με τη δεύτερη ή την τρίτη προσπάθεια και να σας εκπλήξουν.

«Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιλεκτικής διατροφής ή αν προσπαθείτε συνεχώς να εφαρμόσετε υγιεινές συνήθειες για την οικογένειά σας, αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα», σημειώνει η ειδικός. «Κάθε μικρό πράγμα που κάνετε για την οικογένειά σας έχει σημασία» καταλήγει.

Το θέμα είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να δημιουργήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες τώρα, ώστε να τις μεταφέρουν μαζί τους στην ενήλικη ζωή .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved