Τα 7 πιο συνηθισμένα προβλήματα στην εφηβεία

Αναγνωρίζοντας την φύση των προβλημάτων, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε οποιαδήποτε κρίση εγκαίρως.

Τα 7 πιο συνηθισμένα προβλήματα στην εφηβεία
Bigstock

Η εφηβεία αντιπροσωπεύει μια περίοδο στη ζωή κατά την οποία οι νέοι και οι νέες βιώνουν αμέτρητες σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές. Βέβαια, δεν επηρεάζονται όλοι και όλες με τον ίδιο τρόπο, καθώς κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική ιστορία , η οποία διαμορφώνει την αντίδρασή του σε αυτές τις αλλαγές και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζει.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι , προκειμένου να τους παρέχετε την κατάλληλη υποστήριξη.

1. Άγχος για κοινωνική αποδοχή

Το άγχος για κοινωνική αποδοχή είναι ένα διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο. Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται πίεση να προσαρμοστούν στα κοινωνικά πρότυπα προκειμένου να είναι αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρες και ανασφάλεια, καθώς φοβούνται την απόρριψη ή την απομόνωση.

2. Προβλήματα αυτοεκτίμησης

Τα προβλήματα αυτοεκτίμησης είναι επίσης συχνά συνυφασμένα με το άγχος για κοινωνική αποδοχή. Τα νεαρά αγόρια και οι κοπέλες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αξιολογήσουν τον εαυτό τους θετικά και στο πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που αφορούν την αυτοπεποίθηση.

3. Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συχνά σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος . Εκείνα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν δυσκολία στο να διαχειριστούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

4. Σεξουαλικότητα

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης και της ταυτότητας.

Οι νέοι αναζητούν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και αντιμετωπίζουν ανησυχίες σχετικά με τις ερωτικές τους σχέσεις . Η ενημέρωση και η υποστήριξη από γονείς και ειδικούς είναι ουσιώδεις για να αναπτύξουν υγιείς ερωτικές σχέσεις και να αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους.

5. Παράνομες συμπεριφορές

6. Συγκρούσεις με γονείς

Οι παράνομες συμπεριφορές και οι συγκρούσεις με τους γονείς μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της πίεσης και της ανασφάλειας που προκύπτουν από τα προηγούμενα θέματα. Οι έφηβοι πιθανώς να αντιδρούν με παράνομες συμπεριφορές ως τρόπο αντιμετώπισης την ανασφάλειάς τους.

7. Σχολικός εκφοβισμός

Τέλος, ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των νέων. Οι μαθητές που υποφέρουν από το λεγόμενο bullying μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογικές διαταραχές και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ενήλικη κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Συνολικά, όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης και της ανοιχτής συζήτησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved