Γιατί τα παιδιά θέλουν να φορούν επώνυμα ρούχα;

Ακριβά και επώνυμα ρούχα - Τι συμβαίνει με τους νέους σήμερα;

Μαργαρίτα Νικολάου
Γιατί τα παιδιά θέλουν να φορούν επώνυμα ρούχα;

Από τη μία έχουμε την επιθυμία των κοριτσιών να αγοράζουν ακριβά καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς και από την άλλη έχουμε ακόμη ένα νέο trend, που αφορά αγόρια και κορίτσια και δεν είναι άλλο από την αγορά ακριβών ρούχων.

Η επιθυμία των νέων να έχουν ρούχα από διάσημα brands μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η κοινωνική αναγνώριση.

Η επιθυμία των παιδιών για επώνυμα ρούχα συχνά συνδέεται με την επιθυμία της αναγνώρισης από τους συνομηλίκους τους. Τα ρούχα δίνουν στα έφηβα παιδιά την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Τα παιδιά που αγοράζουν επώνυμα ρούχα αδειάζουν τους κουμπαράδες τους και ζητούν από τους γονείς τους μπουφάν και φόρμες που η τσέπη τους δεν αντέχει. Και μπορεί να έχουν στραφεί σε αθλητικά brands, όμως αύξηση έχουν αρχίσει να βλέπουν και τα επώνυμα ρούχα που κοστίζουν 150 ευρώ και πάνω.

akriva-royxa.jpg

Επιρροή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι νέοι συχνά επηρεάζονται από τις φωτογραφίες και τα ποστ που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρουσιάζονται προϊόντα από διάσημα brands ως μέρος του lifestyle που πρέπει να έχουν οι νέοι στην καθημερινότητά τους.

Θετική επιρροή

Τα παιδιά πιστεύουν, ότι τα ακριβά ρούχα τα βοηθούν να κάνουν φίλους. Η κατοχή επώνυμων μπουφάν, παντελονιών και άλλων ρούχων, τα κάνει να νιώθουν ατρόμητα, να μη φοβούνται ότι θα μείνουν έξω από την παρέα ή ότι είναι ανεπιθύμητα. Έτσι κερδίζουν το θαυμασμό των συνομηλίκων τους, εισπράττοντας αποδοχή.

Τα επώνυμα ρούχα επίσης, κάνουν τους έφηβους πιο σίγουρους για τον εαυτό τους. Εάν ένας έφηβος δει έναν άλλον συνομήλικο να φοράει μια από τις αγαπημένες του μάρκες, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει μια συζήτηση. Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι ντροπαλό, θα νιώσει σιγουριά γιατί ξέρει ότι έχει κάτι κοινό με το άλλο παιδί, τη μόδα και τα ακριβά ρούχα. Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εφηβείας επομένως μια μικρή ώθηση αυτοπεποίθησης θα μπορούσε να έχει τρομερή επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν να έχουν στην γκαρνταρόμπα τους ακριβά ρούχα.

Αρνητική επιρροή

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ένα ακριβό ρούχο ή επώνυμα παπούτσια; Να στιγματισθεί και να απομονωθεί από τα υπόλοιπα παιδιά. Μπορεί επίσης να νιώσει φθόνο, ζήλεια και κακία, εκφράζοντάς τα όλα αυτά μέσα από την επιθετικότητα και τη χρήση λεκτικής ή και ακόμη και σωματικής βίας.

Πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία του παιδιού η αγορά ακριβών ρούχων;

Η επίδραση της αγοράς ακριβών ρούχων στην ψυχική υγεία του παιδιού μπορεί να είναι πολύπλοκη και να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η προσπάθεια των γονιών να αγοράσουν ακριβά ρούχα μπορεί να δημιουργήσει οικονομική πίεση ή ανησυχία στο σπίτι. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα κάνοντας το παιδί να σκέφτεται: «Γιατί δεν μπορώ και εγώ να έχω τόσο ακριβά ρούχα», «Γιατί δεν είμαστε πλούσιοι» κ.ο.κ.

Η έκθεση σε ακριβά αγαθά μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες αξίες στα παιδιά. Αντί για παράδειγμα να δίνουν σημαία σε σημαντικά για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους πράγματα, όπως είναι η φιλία ή η εκπαίδευση, δίνουν σημασία στα υλικά αγαθά.

Η επίδραση της αγοράς ακριβών ρούχων στην ψυχική υγεία του παιδιού εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται τις νέες τάσεις και τις αξίες τους, καθώς και από την οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν.

agora-akrivon-rouxon.jpg

Πώς μπορούν οι γονείς να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός;

  • Μιλήστε στο σπίτι σας για την αξία των χρημάτων και τη σημασία της επιλογής των ρούχων βάσει του στιλ και της ποιότητας και όχι του brand.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν το δικό τους στιλ και μάθετέ τους να επιλέγουν ρούχα που τα αντιπροσωπεύουν, ανεξάρτητα από το αν είναι επώνυμα ή όχι.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται τα χρήματά τους σωστά.
  • Μάθετέ τους ότι η αξία τους δεν εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση και την αγορά επώνυμων ρούχων.
  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή τους ανεξάρτητα από τα ρούχα που φορούν.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved