Είναι φυσιολογικές οι διαταραχές κύκλου στα έφηβα κορίτσια;

Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου στην εφηβεία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Είναι φυσιολογικές οι διαταραχές κύκλου στα έφηβα κορίτσια;
Bigstock

Η αστάθεια περιόδου είναι φυσιολογική στην εφηβεία και δεν θεωρείται ανησυχητική εάν το έφηβο παιδί δεν έχει πονοκεφάλους, πόνο στην κοιλιά ή άλλα προβλήματα υγείας γενικότερα.

Τι είναι η ασταθής περίοδος

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ 10 και 15 ετών και συνήθως χρειάζεται ένα διάστημα περίπου δύο ετών μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πρώτη περίοδο ο κύκλος μπορεί να έχει διάρκεια 28 ημέρες, τον επόμενο μήνα, 40 και μετά 25.

Επίσης στην εφηβεία η περίοδος μπορεί να έχει διάρκεια δύο μέρες ή και πάνω από εβδομάδα. Και αυτά είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

fraseis-paidi-efiveia.jpg

Τι προκαλεί τις διαταραχές κύκλου στην εφηβεία;

Οι διαταραχές κύκλου σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού είναι απόλυτα φυσιολογικές. Σύμφωνα με το Very Well Family, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως είναι το χαμηλό βάρος, η έντονη άσκηση ή μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, μπορεί να προκαλείται από τις ορμονικές ανισορροπίες. Για παράδειγμα όταν τα επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς είναι χαμηλά ή πολύ υψηλά, είναι πιθανό να υπάρξουν διαταραχές στον κύκλο.

Τι θεωρείται τακτικός κύκλος

Ο μηνιαίος κύκλος είναι το διάστημα από την πρώτη μέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Ο μέσος όρος θεωρούνται οι 28 ημέρες, ωστόσο η διάρκεια του κύκλου ποικίλει και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί αν είναι 25 μέρες και σε άλλες ακόμα και 34 ημέρες.

proti-periodos-kori.jpg

Συμπτώματα περιόδου πριν την περίοδο

Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο κοινά της περιόδου και είναι αυτά που θα νιώσει και ένα κορίτσι λίγο πριν αδιαθετήσει:

  • κράμπες ή δυσκαμψία στην πλάτη
  • πόνος στο στήθος
  • πονοκέφαλοι
  • ακμή
  • διαταραχές ύπνου
  • αλλαγές στη διάθεση
  • φούσκωμα ή πρήξιμο
  • υδαρή κόπρανα

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα εάν ο κύκλος του παιδιού είχε σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν διαταραχές, εάν έχει επιπλέον τριψοφυΐα στο πρόσωπο, το πηγούνι, το στήθος ή την κοιλιά, εάν άρχισε να έχει περιόδους που διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες, εάν έχει αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή εάν η περίοδός της είναι κανόνιστεί για 3 χρόνια ή περισσότερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved