Οι τέσσερις μύθοι για την παιδική διατροφή που πιστεύουν ακόμα οι γονείς

Πόσες φορές δεν έχετε πει στο παιδί σας ότι πρέπει να πιει όλο του το γάλα γιατί μόνο έτσι θα ψηλώσει ή το πιέζετε να φάει την τελευταία μπουκιά από το πιάτο γιατί είναι η δύναμή του;

Οι τέσσερις μύθοι για την παιδική διατροφή που πιστεύουν ακόμα οι γονείς

Μύθοι και παρεξηγήσεις υπάρχουν παντού στη ζωή μας, οπότε δε θα μπορούσαν να λείπουν λοιπόν και από τη διατροφή. Κάποιοι από τους συνηθέστερους μύθους που όλοι έχουν ακούσει για την παιδική διατροφή και αρκετοί τους πιστεύουν ακόμη, σύμφωνα με την Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγο, διατροφολόγο και επιστημονική συνεργάτιδα του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας), είναι οι παρακάτω:

«Αν δεν πιεις γάλα, δε θα ψηλώσεις»!

Το μέγιστο ύψος κάθε ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού. Eίναι αλήθεια ότι το γάλα είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, που ωφελούν τη σκελετική υγεία. Όμως δεν είναι απαραίτητο να πάρεις το ασβέστιο από το γάλα, αν αυτό δε σου αρέσει. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το τυρί, το γιαούρτι, τα άσπρα φασόλια , οι σαρδέλες, το σπανάκι. Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (γάλα, γιαούρτι ή τυρί). Για το χτίσιμο γερού σκελετού είναι απαραίτητα και ο φώσφορος και η βιταμίνη D.

«Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου»!

Η πίεση ποτέ δε βοήθησε κανέναν ειδικά σε θέματα φαγητού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αδειάσουν οπωσδήποτε το πιάτο τους. Τα παιδιά υπακούν στα δικά τους εσωτερικά μηνύματα και καταναλώνουν όση τροφή χρειάζονται μέχρι να χορτάσουν. Η πίεση μπορεί να οδηγήσει στο να χάσουν το έμφυτο αίσθημα του κορεσμού. Eπίσης, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι η ποσότητα που χρειάζεται να φάει το παιδί σε σχέση με του ενήλικα είναι πάρα πολύ διαφορετική. Δεν μπορούν οι μερίδες να είναι ίδιες.

«Δεν το μαγειρεύουμε, γιατί δεν το τρώει το παιδί»

Πολλές φορές όταν σε κάποιο παιδί δεν αρέσει ένα τρόφιμο (π.χ. μπρόκολο), οι γονείς σταματούν να το μαγειρεύουν. Δε χρειάζεται να πιέσουμε το παιδί για να δοκιμάσει ή να καταναλώσει μια τροφή που δε θέλει, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε την τροφή αυτή στο τραπέζι μας. Οι μελέτες αναφέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10-15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει.

«Φρέσκος χυμός ή φρέσκο φρούτο κάνει το ίδιο»

Οι χυμοί είναι ένα αγαπημένο ρόφημα των παιδιών και γι' αυτό πολλές φορές καταναλώνονται εις βάρος των φρούτων, καθώς πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το όφελος είναι το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι οι χυμοί φρούτων (ακόμη και οι φρέσκοι) περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες από ό,τι ένα φρούτο. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ένα παιδί δεν θα πρέπει να καταναλώνει πάνω από 1 μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να βλέπετε αν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Διαβάστε επίσης

Υγιεινή διατροφή για παιδιά: 6 διατροφικοί μύθοι που παχαίνουν τα παιδιά
5 μύθοι για τη διατροφή του παιδιού σας που θα σας εκπλήξουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved