Η διατροφή του μωρού: Τέσσερις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού και είναι απαραίτητες στη βρεφική διατροφή.

Η διατροφή του μωρού: Τέσσερις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμάγα-3 λιπαρά και ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού; 

Bigstock

Οι στερεές τροφές εισάγονται στη διατροφή του μωρού από τον έκτο περίπου μήνα κι έπειτα. Η ισορροπημένη διατροφή στο πρώιμο αυτό στάδιο είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει σε επάρκεια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά και η ανάπτυξη του παιδιού

Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη ωμέγα-3 λιπαρών τα οποία ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη. Αυτά είναι τα DHA και EPA, τα οποία ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης μεταφέρονται στον πλακούντα μέσα από τον ομφάλιο λώρο.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό International Journal of Food Properties αναφέρει ότι τα λιπαρά συνεισφέρουν μέχρι και 50-60% στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Τα DHA λιπαρά ευθύνονται μέχρι και 30% για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού και 85% για την όρασή του. Αντίστοιχα, τα EPA λιπαρά έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην διάθεση και την επίδοση.

suntages-vrasta-auga.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Ruben Rodriguez

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά

Παρακάτω έξι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, η κατανάλωση των οποίων ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια είναι θρεπτικά και εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών. Οι ειδικοί συνιστούν στις μαμάδες να εντάξουν τα ψάρια στη διατροφή τους ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση ψαριών που έχουν παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και προτιμήστε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε άλφα-λινολενικό ωμέγα-3 (ALA), που σχετίζεται με το DHA. Ερευνητές από τον Καναδά μετά από μελέτη, υποστηρίζουν ότι είναι μια από τις κύριες βιοδραστικές ενώσεις στον λιναρόσπορο, όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2019.

Σπόροι chia

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι σπόροι chia αποδίδουν 25-30% εκχυλίσιμα έλαια, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ και η σύνθεση του λίπους του ελαίου, μπορεί να είναι 55% ω-3, 18% ω-6, 6% ω-9 και 10% κορεσμένα λιπαρά. Αυτό και μόνο κάνει τους σπόρους chia την πλουσιότερη φυτική πηγή ωμέγα-3 στον κόσμο.

chia-sti-diatrofi-ton-paidion-6.jpg

Εκτός από ωμέγα-3 όμως, περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ένα αξιοπρεπές ποσό του ψευδαργύρου, κάλιο, βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β3 (νιασίνη).

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν νευροπροστατευτικές ενώσεις όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και μελατονίνη, ενώ είναι επίσης μια καλή πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA).

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The British Journal of Nutrition προτείνει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τον λεκτικό συλλογισμό σε νεαρά άτομα. Επιπλέον, πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2023 αποκάλυψε τη θετική επίδραση των καρυδιών στη διατήρηση της γνωστικής υγείας και στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, αν και απαραίτητη είναι πιο ενδελεχής έρευνα.

Σημαντικό είναι να βρείτε τους κατάλληλους ανάλγα με την ηλικία του μωρού τρόπους σερβιρίσματος, ενώ μπορείτε να εντάξετε τα καρύδια στη διατροφή σας και σε περίπτωση που θηλάζετε.

Αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά

Στο εμπόριο υπάρχουν αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι μία πολύ θρεπτική τροφή για βρέφη και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved